Izvor: Blic, 03.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosna uvela carine na pivo i brašno iz SCG

Bosna uvela carine na pivo i brašno iz SCG

Na uvoz piva i brašna iz Srbije i Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu prestala je da važi nulta carinska stopa, a od sada će se na uvoz tih proizvoda naplaćivati pune dažbine u skladu sa carinskom tarifom BiH. Ova mera, koja je privremenog karaktera, uvedena je jer je 'SCG kršila sporazum o slobodnoj trgovini dve susedne zemlje'.

Veće ministara BiH, kako se kaže u saopštenju koje prenose agencije, donelo je ovu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nakon što je SCG ranije prekršila sporazum o slobodnoj trgovini. Kako se precizira, Vlada Crne Gore je 29. oktobra 2004. godine donela odluku o privremenoj zaštitnoj meri od prekomernog uvoza brašna od pšenice povećanjem carine za 30 odsto, o čemu BiH nije bila zvanično obaveštena. Time je prekršen sporazumu o slobodnoj trgovini između dve države.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je povodom odluke Veća ministara BiH da privremeno uvedu pune carinske stope na uvoz piva i brašna iz Srbije i Crne Gore, 'Srbija ispoštovala sve odredbe' sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Crne Gore i BiH.

- Ova odluka o uvođenju carina na izvoz SCG brašna i piva u BiH je besmislena. Logično je što se ona odnosi na Srbiju i CG, jer je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa državnom zajednicom SCG, iako Srbija nije prekršila sporazum. Rešenje je da predstavnici Srbije i Crne Gore ponovo razgovaraju sa predstavnicima BiH i to na državnom nivou - ističe Milan Prostran, sekretar Odbora za agrar PKS.

D. N.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.