Bosa Nenadić predsednik Ustavnog suda Srbije

Izvor: Politika, 27.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosa Nenadić predsednik Ustavnog suda Srbije

Ustavni sud Srbije izabrao je dugogodišnjeg pravnika i sudiju tog suda Bosu Nenadić za predsednika, na prvoj sednici koja je juče održana. Nenadićeva je sudija Ustavnog suda od 2002. godine, gde je radila kao član Redakcione komisije Suda i predsednik Komisije za praćenje propisa i pojava od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti. Predstavljala je Ustavni sud Srbije na Pripremnoj sednici četrnaestog kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova na kojoj je Ustavni sud primljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u punopravno članstvo Konferencije.
Rođena je 1953. godine u Grkovcima, opština Bosansko Grahovo, a diplomirala i doktorirala ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nenadićeva ima 30 godina radnog iskustva, od toga 23 na zakonodavno-pravnim poslovima.

Radila je i kao samostalni savetnik u Sekretarijatu za zakonodavstvo Savezne skupštine i Komisiji za ustavna pitanja, kao pomoćnik predsednika Saveznog komiteta za zakonodavstvo, odnosno saveznog sekretara za zakonodavstvo, pravosuđe i upravu, zatim je bila zamenik saveznog sekretara za zakonodavstvo, savezni sekretar za zakonodavstvo i savezni savetnik za zakonodavne poslove.

Naučni je saradnik Instituta za uporedno pravo, član je Odbora za polaganje pravosudnog ispita, a objavila je i preko 50 radova iz oblasti ustavnog prava, od toga više radova iz domena ustavnog sudstva, domaćeg i komparativnog.

Učestvovala je, po pozivu, sa izlaganjima i referatima na više stručnih skupova i konferencija pravnika u zemlji i inostranstvu, kao i na stručnim skupovima evropskih ustavnih sudova.

Bila je rukovodilac i član radnih grupa i stručnih timova za izradu brojnih zakona i drugih propisa, a učestvovala je i u izradi naučnih i stručnih projekata u okviru Instituta za uporedno pravo i nadležnih državnih organa. Govori ruski i francuski jezik. Inače, na današnjoj sednici, Sud je obrazovao Komisiju za izradu poslovnika Ustavnog suda i razmatrao informaciju o nerešenim predmetima, navedeno je u saopštenju tog suda.

Tanjug



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.