Borci ofarbali spomenik

Izvor: Blic, 12.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borci ofarbali spomenik

Valjevo - Članovi valjevskog SUBNOR-a skupili su novac i platili majstora koji je postament i noge na spomeniku Stevanu Filipoviću ofarbao sivom bojom. Borci kažu da su se na to odlučili nezadovoljni što je spomenik narodnom heroju stalno na udaru vandala koji ga šaraju grafitima. Valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture protiv organizatora farbanja spomenika podneo je krivičnu prijavu, objašnjavajući da su nestručnim farbanjem borci napravili veću štetu.



>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Monumentalni, 16 metara visoki spomenik borcima revolucije u liku Stevana Filipovića, kojeg su Nemci obesili u Valjevu 1942. godine, delo vajara Vojina Bakića iz 1960. godine, u „farbarskoj akciji" pripadnika SUBNOR-a dobio je čizme, a boja, nalik na bronzu, kojom je ofarban postament i noge narodnog heroja, jasno se razlikuje od originalne boje spomenika.

Predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a u Valjevu Milić Petrović, međutim, kaže da su borci doneli odluku da na taj način zaštite spomenik od grafita, među kojima je bilo i nacističkih simbola.

- Pošto Zavod za zaštitu spomenika ne radi ništa, mi smo odlučili da uzmemo stvar u svoje ruke. Sa čim da izađemo pred naše drugove iz Prve proleterske i Šeste ličke? Skupili smo između sebe 15.000 dinara i našli majstora koji je stručan za farbanje metala i stolarije i farbu koja je dobra i za metal i za beton. Malo se trenutno razlikuje zato što je nova, ali će vremenom da posvetli i uklopi se - zadovoljan je Petrović, najavljujući da se borci neće zaustaviti samo na farbanju donjeg dela spomenika.

- Tražili smo od Elektrodistribucije vozilo sa dizalicom, ali nam nisu dali, pa je čovek ofarbao dokle je mogao da dohvati sa merdevina! Inače bi ga ofarbali celog - napominje predsednik SUBNOR-a.

S druge strane, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vesna Ćirić priča da joj se „digla kosa na glavi" kada je videla šta je učinjeno, te da je Zavod odmah podneo krivičnu prijavu protiv „izvođača radova", koji je spomenik, kako kaže, praktično uništio.

- Ovako prefarbati vrhunsko vajarsko delo koje se nalazi na spisku svetske kulturne baštine Uneska, koje je simbol Valjeva, jeste vandalizam jednak pisanju grafita, ako ne i strašniji. Uradili su to bez pribavljenih uslova stručne zaštite i lica koje je licencirano i obučeno za čišćenje. Spomenik nije od običnog metala, već od aluminijumske legure i za čišćenje grafita su potrebna specijalna hemijska sredstva, a ne obična farba - ogorčena je direktorka Zavoda. Ona kaže da će za uklanjanje ove farbe od nadležnog ministarstva zato morati da traže deset puta više novca nego što je inače bilo planirano za redovno prolećno čišćenje spomenika Stevanu Filipoviću, te da će, uz krivičnu prijavu, borcima Drugog svetskog rata „ispostaviti i račun za naknadu štete".

Milić Petrović pak kaže da Zavod može da podnese prijavu, „ali da se ne boje".

- To je naše, simbol naše borbe i mi moramo da ga čuvamo. Nećemo platiti ništa jer u Zavodu nema niko iz NOR-a, oni novac koji dobiju od države potroše za svoje plate, a ne da čuvaju tekovine naše borbe - kaže predsednik SUBNOR-a.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kaže da je spomenik opšte dobro i da boračka organizacija ne može da ga svojata.

- Nećemo tolerisati da bilo ko radi šta i kako hoće, a onda da mi jurimo novac da izbrišemo ovu bruku. Snosiće i sankcije i troškove - jasna je Vesna Ćirić.

Spomenik borcima revolucije se nalazi na brdu Vidrak, van grada i stalnog nadzora, pa je često na udaru vandala.

- Svako čišćenje od grafita, mehaničko ili hemijsko, predstavlja dodatno uništavanje spomenika jer se koriste sredstva koja skidaju sloj skulpture, ostaje bela površina kojoj su potrebne godine da patinira i dobije boju poput originalne - objašnjava Vesna Ćirić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.