Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za zvanje

Beograd -- Nadležne institucije za sedam dana treba konačno da utvrde kriterijume za usklađivanje ranije stečenih zvanja na fakultetima sa novim.

Rektorski savet i predsedništvo Konferencije univerziteta Srbije (Konus) ocenili su, na juče održanoj sednici, da ne može doći do automatskog izjednačavanja zvanja diplomiranog mastera s diplomom stečenom po starom četvorogodišnjem programu. Predstavnici studentskih organizacija zahtevaju, međutim, izjednačavanje tih zvanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zakon o univerzitetu i Bolonjska deklaracija predviđaju tri nivoa fakultetskih diploma. Prvi nivo je je titula bačelor, posle trogodišnjeg školovanja, drugi je master, posle petogodišnjeg, i PhD ili doktorat, posle osam godina studiranja.

Problem nastaje zbog različitog tumačenja Zakona kada je reč o vrednovanju do sada stečenih diploma, a o tome će nadležne institucije svih univerziteta raspravljati naredne nedelje.

Jelena Ivančević iz Studentske unije Srbije za B92 kaže da je ta unija, u jučerašnjem obraćanju Konusu, kao glavni argument iznela da obim dosadašnjih osnovnih studija realno odgovara novim master-studijama.

"Evropski sistem prenosa bodova normira koliko radnih sati student ulaže kako bi stekao diplomu jednog od tri ciklusa studija. Obim koji se predviđa za drugi ciklus studija odgovara dosadašnjem obimu osnovnih studija", kaže ona.

"Naš zahtev se odnosi i na pozicioniranje na tržištu rada, odnosno zahtevamo da oni koji imaju zvanje diplomirani, stepen VII-1, budu u istom rangu kao masteri, odnosno da dele isti stepen stručne spreme", kaže Jelena Ivančević. Ivančevićeva upozorava na to da postoji opasnost da oni koje su ranije stekli zvanja postanu nekvalifikovani za poslove koje obavljaju.

"Možemo doći u apsurdnu situaciju da, na primer, diplomirani pravnici, koji su sada zaposleni u sudovima, ako master u jednom trenutku postane standard, postanu nekvalifikovani za posao. Oni sad od nas zahtevaju da do titule mastera polažemo diferencijalne ispite, umesto da priznaju obim studija na osnovnom nivou", kaže ona.

Jelena Ivančević kaže da postoji spremnost da dosadašnje petogodišnje studije budu izjednačene sa zvanjem mastera. "To bi bila diskriminacija jer bi ranije iste diplome postale različite, odnosno četvorogodišnje studije bi predstavljale niži stepen stručne spreme u odnosu na petogodišnje", kaže ona.

Konstituisan Savet BU

Savet Univerziteta u Beogradu je danas, na svojoj prvoj, konstitutivnoj sednici, verifikovao mandate svojih 26 članova, dok još pet treba da imenuje Vlada Srbije, kao svoje predstavnike u tom telu.

Na današnjoj sednici u zgradi Rektorata, verifikovani su članovi Saveta sa mandatom od tri godine za predstavnike iz redova profesora i sa jednogodišnjim mandatom za predstavnike studenata.

Za predsednika Saveta imenovan je profesor Filozofskog fakulteta Živan Lazović.

Savet je odlučio i o raspisivanju konkursa za izbor rektora i četiri prorektora Univerziteta u Beogradu na period od tri godine.

Veće univerziteta bi trebalo da se do 8. decembra izjasni o rektoru i prorektorima.

Savet je danas usvojio i odluku o visini školarine za multidisciplinarne doktorske studije na beogradskom univerzitetu. U četiri rate domaći studenti će plaćati godišnju školarinu od 135.000 dinara, a inostrani studenti od 3.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.