Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za pomoć žrtvama nasilja

Beograd, Šabac -- Boris Tadić kaže da će se zalagati da se na državnom nivou rešavaju problemi žrtava nasilja u porodici.

Predsednik Srbije posetio je Savetovalište za borbu protiv nasilja u porodici u Beogradu i rekao da je potrebna široka društvena akcija kako bi se rešilo pitanje finansiranja institucija koje žene i decu štite od nasilnika.

"Država koja dozvoli nasilje u porodici, dozvoliće nasilje i na bilo kom mestu - na ulici ili parlamentu, a takvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državu neće hteti ni Evropska unija ni Ujedinjene nacije", rekao je u razgovoru sa zaposlenima u Savetovalištu Tadić.

On je rekao da je dobro što su se, zbog medijske kampanje B92, žene ohrabrile da prijavljuju nasilje, ali da njih, pre svih, država mora da štiti.

"Borba za institucije kao što je 'sigurna kuća’, zakonska regulativa, podrška države ovakvim inistitucijama je način borbe protiv kriminalizacije društva uopšte”, rekao je Tadić.

"Kada imate opravdano nasilje na svakom mestu, onda vrlo lako skliznemo u kriminal svake vrste i odemo u društvo koje nikome nije potrebno”, kaže on.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta, kaže da se Zakon o porodici ne primenjuje jer ne postoji nijedna presuda na osnovu koje je nasilnik iseljen iz stana.

"Nama žene sede u 'sigurnim kućama’, a muževi u svojim kućama potpuno bezbedni, odlažući beskonačno sudske sporove", rekao je on.

Tadić je poručio da, ukoliko država ne može da finansira institucije koje štite žrtve nasilja, barem može osloboditi plaćanja poreza novac koji se ulaže u takve projekte.

Inače, samo prošle godine, Savetovalištu se javilo skoro 5.000 žena i dece, ali se pretpostavlja da je broj onih koji trpe nasilje u porodici mnogo veći.

Šabac dobija sigurnu kuću'

U Šapcu se otvara "sigurna kuća" za žrtve porodičnog nasilja sa teritorije tog grada.

Opština Šabac i američka Organizacija za međunarodni razvoj i saradnju finansiraće opremanje "sigurne kuće”. Žrtve nasilja u porodici biće zbrinute u iznajmljenom stanu, a brigu o njima vodiće stručnjaci šabačkog Centra za socijalni rad, kojem su se za pomoć u protekle tri godine obratile 103 žene.

Predsednik opštine Miloš Milošević rekao je da je za opremanje američka organizacija obezbedila 8.000 evra, a opština će dati novac za smeštaj i stručnu pomoć žrtvama nasilja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.