Izvor: B92, 17.Okt.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za bubreg

Beograd -- U Srbiji trenutno na transplantaciju bubrega čeka oko 1200 mladih ljudi. Jedna od njih je i Aleksandra Mitrović, koja ima 27 godina i već 15 ide na dijalizu.

Aleksandra Mitrović ima 27 godina i živi u Beogradu. Sa jedanaest godina Aleksandri su otkazali bubrezi. Usled neadekvatnog lečenja otežano govori i gotovo da ne čuje. Prošlo leto Aleksandra je provela u sobi na jedanaestom spratu Vojnomedicinske akademije.

Posle toliko godina dijaliza, vene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u njenim rukama više nisu mogle da izdrže napor i postale su krte i počele da pucaju.

Izvršena je transplantacija dela vene iz butine u ruku. Bila je srećna kada je, nakon par nedelja oporavka, ponovo mogla da se vrati na dijalizu koja ju je održavala u životu.

U samoj bolnici je ostala duže, oslabljeni orgnizam bio je lak plen i najobičnih virusa i infekcija, pa je konstantno njena telesna temperatura bila povišena. Ovih dana, kada nije na dijalizi, Aleksandra sedi za improvizovanim štandom u Knez Mihailovoj ulici i nastavlja prikupljanje novca za svoju operaciju.

"U mojoj glavi, kako to sve ide... Meni treba 100.000 evra za operaciju. Trenutno na računu imam 2.300.000 dinara. To je negde oko 20.000 evra. Mislim da sama operacija u Engleskoj i Francuskoj košta oko 100.000 evra. Ovako, da skupim taj potreban novac, pa da lepo odem nadam se u Englesku ili u Francusku pa ću tamo da boravim jedno mesec dana, da vidim grad, da uživam, pošto ću tamo da imam dijalizu i sve taman dok mi ne nađu bubreg, pa ću malo da uživam u tome, onda ću da dobijem bubreg, pa će sve da bude u redu, kad se sve to sredi nakon dve, tri godine, sve bude u redu, tek onda sledi ceo život”, objašnjava Aleksandra.

"Trenutno čujem jako slabo, možda samo 20 odsto, a kada pričam sa ljudima uglavnom moram da čitam sa usana. A što se tiče sluha, za takvu operaciju lečenja laserom ne znam da li ću ikada skupiti novac”, kaže ona.

Načelnik odeljenja za nefrologiju na VMA Zoran Kovačević kaže da danas u Srbiji negde oko 1200 mladih ljudi čeka transplantaciju bubrega.

"To samo potkrepljuje činjenicu koliko je značajno formiranje nacionalnog programa za transplantaciju i donatorstvo u Srbiji. Ono će sprečiti da prikupljamo humanitarni novac za eventualne transplantacije u inostranstvu i pomoći našim pacijentima da na vreme dobiju bubreg ili neki drugi organ, jetru, srce koji za njih znače život i novi početak, odnosno rođendan”, navodi on.

Glavna sestra Violeta Savić dodaje da je Aleksandra 15 godina na hemodijalizi i da je veliki borac.

"Međutim, kao i kod većine bolesnika, u toku dijalize se dešavaju komplikacije. Često teško podnosi dijalizu, dolazi do kolapsa, zatim veliki interdijalizni donos, do grčeva, pada krvne slike, ima problema oko vaskularnih pristupa. Ali jednostavno, veliki je borac, ima volju za životom, zajednički sa njom se borimo, smejemo i tako ona provodi iz dana u dan”, priča Violeta Savić.

Aleksandra je i dalje vesela i odlučna da ne odustane od svoje borbe.

"Mene pitaju šta bih najviše volela: da ponovo čujes ili da dobiješ bubreg? Ja kažem, pa logično je da bi bubreg bio najbolji, ali kako je muzika ceo moj život, ja bih dala sve, samo da mogu ponovo da čujem”, kaže Aleksandra.

Ukoliko želite da pomognete Aleksandri, broj dinarskiog žiro računa glasi:

Banka Intesa 908-16001-87 poziv na broj 51-102-0000356/8

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.