Borba protiv raka dojke, neslavna statistika

Izvor: RTS, 20.Mar.2016, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv raka dojke, neslavna statistika

Svake godine u Srbiji se registruje oko 4.100 novih slučajeva malignih tumora dojke. Može da se leči, ali ipak, bitku sa ovom bolešću izgubi 1.600 žena godišnje. Ova neslavna statistika pokazuje da smo drugi u Evropi po smrtnosti od raka dojke, rekla je za RTS Jasmina Lukić iz Udruženja žena lečenih od raka dojke "Budimo zajedno".
Jasmina Lukić iz Udruženja žena lečenih od raka dojke "Budimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajedno" rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je najveći problem u toj statistici broj žena koje izgube bitku sa bolešću, jer se žene još uvek javljaju lekaru u poznoj fazi bolesti.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke je i uveden da bi se podigla svest o značaju preventivnih i redovnih pregleda, kaže Lukićeva i ističe da je važno da se žene jave na skrining.
Napominje da mediji prave "jednu pometnju" oko toga da li žene treba da se jave na skrining, da li je pregled mamografom štetan, kao i da je tokom godine rak dojke retko tema u medijima.
"Međutim, iz ličnog primera mogu da kažem da je meni dijagnostika otkrila prvi put karcinom dojke- niti ja sama samopregledom, niti lekar pregledom", kaže Lukićeva.
Ističe ulogu udruženja obolelih od raka dojke u podizanju svesti kod žena.
"Mi svojim ličnim primerom pokazujemo da smo na vreme otišle, da nam je otkriven karcinom dojke, da smo pristupile lečenju, završile lečenje, prošle određeni period. Sada smo žene koje su izlečene", kaže Lukićeva.
Naglašava da je rak dojke izlečiv u više od 90 posto slučajeva, ako se rano otkrije.
Lukićeva objašnjava da rad Udruženja žena lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" ide u dva pravca - spoljnjem i unutrašnjem.
Unutrašnji podrazumeva rad sa članicama udruženja - psihološku pomoć, radionice samopomoći, kreativne radionice.
Spoljni rad podrazumeva rad na poboljšanju uslova lečenja i položaja žena.
Lukićeva ističe da su najveći problemi nedostatak dobre psihološke podrške, nedovoljno fizioterapeuta, nedostatak inovativnih lekova i ukazuje da su Republika Srpska i Hrvatska već uvele nove lekove, i očekuje da će se to desiti u Srbiji.
Smatra da bi republički fond trebao više da snosi troškove lečenja, jer žene nakon otkrivanja bolesti često odlaze na bolovanje i invalidsku penziju, čime se otežava njihova finansijska situacija.
Najavila je da će Udruženje 26. marta u TC "Merkator" obeležavati nacionalni dan borbe protiv raka dojke od 12 časova i pozvala da dođu svi koji žele da ih podrže.
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke danas se obeležava različitim manifestacijama i besplatnim pregledima.
Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4.100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1.600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.
Ministarstvo zdravlja je 2012. godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke i osnovalo Kancelariju za prevenciju malignih bolesti.
U toku je sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga raka dojke, a prema podacima Kancelarije za skrining raka u prvom ciklusu je otkriveno 290 karcinoma dojke, a u drugom ciklusu otkriveno je 102 karcinoma dojke.
Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke, a najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi je redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija, kao i redovni samopregledi dojki.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.