Izvor: B92, 18.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv kriminala u zatvorima

Beograd -- Jedan od najvećih problema u zatvorima u Srbiji jeste postojanje organizovanih kriminalnih grupa unutar njih.

Miroslav Pejčić se nalazi u Kazneno-popravnom domu Zabela zbog silovanja. Iako kaže da organizovane grupe unutar zatvora koje se bore za prevlast ne postoje, on priznaje da povremeno dođe do fizičkih okršaja među osuđenicima.

Do tuča u zatvorima dolazi, između ostalog, i zbog prebukiranosti. Pomoćnik ministra pravde za zatvore, Miloš Janković, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da rešnje za taj problem postoji. Sanacijom postojećih i izgradnjom novih paviljona, smanjiće se broj osuđenika na jednom mestu, čime će i mogućnost organizovanja zatvorskih bandi biti znatno manja: "Ukoliko budemo uspeli u narednom periodu da smanjujemo broj osuđenika koji su u zatvorima smešteni u istom bloku, onda će se u toj meri smanjivati mogućnost smanjivanja i razvitka neformalnog osuđeničkog sistema".

Pored proširivanja kapaciteta, broja ljudi smanjiće se i uvođenjem kazne koja predviđa javni i humanitarni rad, umesto zatvorske kazne: "Zašto bi lice koje je uradilo neko delo bilo osuđeno na kaznu zatvora? Zar obaveze izvođenja javnih radova, na primer, dva sata dnevno, u nekom dužem periodu, neki humanitarni rad, zar ne bi to bila dobra sankcija", pita Janković.

Takozvana "institucija javnog rada", koja se nalazi se u predlogu novog zakona o izvršenju krivičnih sankcijama, doprineće smanjenju broja osuđenika u srpskim zatvorima. Inače, u 28 zatvorskih ustanova širom Srbije, kaznu trenutno izdržava osam hiljada ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.