Borba protiv bahatih vozača

Izvor: Danas, 10.Avg.2015, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv bahatih vozača

Savez udruženja slepih i slabovidih Srbije "Beli štap ", Udruženje slepih i slabovidih SRbije "Beli štap" - Beograd" i "Centar "za samostalno kretanje i obuku pasa vodiča" Srbije nastavljaju"kampanju za kupovinu prvog psa vodiča i školovanje instruktora pasa vodiča za osobe sa invaliditetom Srbije. Deo kampanje je bio i obilazak taktilne staze za samosatlno kretanje slepih i slabovidih osoba od Autokomande do bioskopa Voždovac.

 Na automobilima koji su bili parkirani na >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << taktilnoj stazi,"ostavljena"je""poruka koja je zakačena na brisač. U tekstu poruke je navedeno: "parkirali ste na stazi za slepe, za sada vas opominjemo". U Udruženju kažu da su bili iznenađeni reakcijom bahatih vozača, koji su izletali iz" pekare, prodavnice auto delova," bašta i kafana. Vozači su uporno pokušavali da objasne da nisu krivi što nemaju dovoljno parking mesta. Iako su se na terenu našle i dve slepe osobe, pojedinci su ih vređali.

Kako kažu u Udruženju podrška je ipak stigla od građana koji ili rade ili žive u ulici Vojvode Stepe. U udruženju podsećaju da već pet godina rade na projektu

Aktivnosti svakodnevnog života , koji podrazumeva realizacija obuke za""samostalno""kretanje tehnikama belog štapa,""obuka"rada na personalnom računaru""i obuku rada u kuhinji.

"Naša obaveza je da utvrdimo sa OIM instruktorima da li"""i koje deonice mogu""da se odobre slepima , odobravaju se samo bezbedne trase. Svi koji su danas bili na utvrđivanju trasa su imali identifikacione kartice i odobrenje od strane Udruženja a na osnovu projekta koji odobrio Sekretarijat za socijalnu zaštitu .Tim projektom se upravo" odobrava" obuka za četiri slepe osobe u Beogradu od septembra . Utvrdjivanje trasa je deo projekta i odnosi se na bezbednost koja mora biti odobrena učesniku koji stanjuje u blizini ulice Vojvode Stepe i koji ima dve od tri trase koje izlaze direktno na Vojvode Stepe, navode u Udruženju . Akcija se nastavlja danas. Kako bi se sprečilo nasilno ponašanje bahatih vozača i kako bi mogli da nastavimo proveru"takstilne staze do kraja trošarine u Udruđenju kažu da će se obratiti"komunalnoj policiji.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.