Izvor: B92, 03.Maj.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boravak za decu sa invaliditetom

Apatin -- U okviru apatinskog Centra za socijalni rad nedavno je otvoren dnevni boravak za decu i omladinu sa invaliditetom, a projekat već da je pozitivne efekte.

Kuću koja je adaptirana za potrebe boravka Centru je ostavila bivša štićenica, a efekti rada ove nove institucije se već primećuju kažu ljudi koji svakog dana rade sa mladima sa invaliditetom.

Kuća, koju je Centru ostavila nekadašnja štićenica Dragica Dobrić, ima oko 200 kvadrata. Sredstva za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << adaptaciju i opremanje su obezbeđena donacijama privatnika, preko projekata i od lokalne uprave i Centra.

Uvedeno je grejanje, uređeni su dnevni boravak, kuhinja i još nekoliko prostorija. U boravku postoje kompjuteri i rekreacione sprave, koje korisnici mogu da koriste.

Usluge boravka su besplatne, a osobe s invaliditetom ovde mogu dolaziti svakog dana od 8 do 15 časova.

"Ono što želimo da postignemo jeste da u meri u kojoj je to moguće podignemo psihofizički nivo dece, ali i da ih integrišemo i socijalizujemo u društvenu zajednicu i to ne samo među sobom već sa decom koja nemaju ovakve razvojne probleme. Možemo reći da je to na prvom mestu”, kaže koordinator projekta dnevnog boravka, Duško Bursać.

Sa tridesetak korisnika dnevnog boravka se radi kroz psihološke, kreativne ili sportke radionice, organizovani u im izleti, posete izložbama i slično.

U boravak dolaze i osobe bez invaliditeta na šta korisnicima boravka veoma pozitivno reaguju, a to im pomaže i dalakše prebrode probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Neki od korisnika dnevnog boravka, koji su ranije malo kontaktirali sa ljudima van svojih porodica, počeli su da se druže među sobom i van vremena koje provode u centru.

Osim što pomaže mladima, dnevni boravak ima još jednu važnu svrhu, navodi direktorka Centra za socijalni rad u Apatinu, Lenka Bojić.

"Pa svrha je da pre svega pomognemo roditeljima jer sva ova deca i omladina žive unutar svojih porodica, i videli ste da oni dolaze sa radoteljima. Ta deca su prioriteti porodica i mi smo hteli da ih rasteretimo i da im pomognemo kako bi što lakše prevladali i preprodili sve te probleme koji postoje u njihovom razvoju i životu”, kaže Bojićeva.

Projekat dnevnog boravka zajedno realizuju Centar za socijalni rad i udruženje građana "Breza”, uz podršku Društva za cerebralnu i dečciju paralizu.

Boravak se ove godine finasira sredstvima iz opštinskog budžeta i na osnovu donacija, a od naredne godine u potpunosti će ga finansirati apatinska opština.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.