Izvor: B92, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica Kovin u teškom stanju

Kovin -- Specijalna neuropsihijatrijska bolnica u Kovinu godinama je u lošem stanju.

Zaposleni i oko 600 većinom teških duševnih bolesnika u toj, drugoj po veličini, bolnici u zemlji prinuđeni su da se prilagode uslovima koji su daleko ispod propisanih.

Prema rečima direktora Milana Milića, primarni problem su zgrade starije od 80 godina, čija rekonstrukcija nije dala očekivane rezultate.

"To više ne može da se popravi, tu ima kapilarne vlage, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << urušavanja, zgrade tonu. Naravno, zgrade su pravljene u drugu svrhu, to su bile kasarne. Postoje sobe od po 25 kreveta i to je neprimereno standardima i potrebama bolnice", kaže Milić.

Pored neadekvatnih uslova boravka, u bolnici Kovin nemaju ni dovoljno zaposlenih. Imajući u vidu broj i vrstu pacijenata, postoji potreba za 20 novih lekara i isto toliko medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Na akutnom muškom odeljenju, gde je smešteno 50 najtežih bolesnika, kažu da jedva popunjavaju smene i da bi, iako pacijenti nisu agresivni, bilo poželjno uvesti zaštitne mere.

"Radimo bez obezbeđenja, bez sredstava. Praktično nas od spoljnjeg sveta dele samo vrata. Uslovi su nedovoljni za vrstu posla koju radimo", kaže Vera Kovandić, neuropsihijatrica.

"Nadamo se da će biti bolje. Bez obezbeđenja rade dva tehničara, koji se snalaze, noću dva, nekad tri tehničara. Uslovi za rad su vrlo loši", kaže ona.

Bez obzira na okolnosti u kojima rade, zaposleni smatraju da u javnosti postoji pogrešna slika o toj ustanovi i da stanje nije haotično kao što se misli.

Oni kažu da se ljudi koji tu borave ipak osećaju sigurno jer ih sredina iz koje dolaze uglavnom ne prihvata. Ipak, da bi lečenje dalo rezultate, pored pacijenta neophodno je uključiti njihove bližnje.

"Pripremamo i jedne i druge, porodične i druge terapije. Nisu to samo lekovi, kao što se obično misli. Dosta im pomaže naš odnos prema njima", kaže Aleksandar Đorđević, glavni tehničar. "Ja ne mogu da vam dočaram koliko taj posao traži od vas i troši vas", priča on.

Nacionalnim investicionim planom predviđeno je da za renoviranje bolnice bude obezbeđeno 3,5 miliona evra. Prva etapa radova, vredna oko milion evra, treba da počne do kraja godine. Dve zgrade koje su u najgorem stanju biće srušene, a na tom mestu izgrađen objekat od 4.000 kvadrata. Zaposleni očekuju da će tada biti stvoreni bolji uslovi za lečenje pacijenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.