Bolji život: Odgovornost ispred bogatstva

Izvor: BKTV News, 13.Mar.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji život: Odgovornost ispred bogatstva

Zvanični podaci pokazuju da Srbija ima najmanje sto pojedinaca sa kapitalom i imovinom većom od 22 miliona evra. Ukupni imetak najimućnijih u Srbiji iznosi više od 12 milijardi dolara.

Nema sumnje da Srbiji treba što više bogatih, ali pod uslovom da je sve manje siromašnih ljudi. Idealno društvo je ako postoji šansa za bogaćenje i zaradu, ali za neprestano podizanje životnog standarda u svim društvenim slojevima, sa što manje nezaposlenih. Bogati treba da pokažu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << odgovornost prema državi preko poreske politike i obrta kapitala.
U Srbiji je „bogataš“ svako ko poseduje imetak „teži“ od 35 miliona dinara. Poreznici smatraju da takvih bogataša ima bar 2.000, ali prijavilo se tek njih 500. Stvarnost je mnogo drugačija. Bogataši prikrivaju kapital na različite načine.
Sakrivaju svoj kapital uz pomoć političkog uticaja ili u raznim poslovima sa stranim kompanijama koje su neka vrsta perionica novca. Nema jasnih podataka koliko ima bogatih preko milion evra. Realni podaci milionera bi bili bar tri do pet puta veći nego što su objavljeni.
Država treba da podstiče bogatstvo naroda i pojedinca uz otvorenu ekonomiju i jak poreski sistem. Srbija je u velikom raskoraku i preraspodeli bogatsva i moći malog broja građana koji ne čine više od dva do tri odsto populacije. Oni čine vrh piramide uticaja i moći.
Ovaj vrh moći prati podrška još 10-tak procenata imućnih, tako da Srbija sa 12 do 13 odsto platežno veoma stabilnih čini „bazu“ finansijske „snage“ Srbije. Ostalih 85 odsto čini razorena „srednja klasa“ i osiromašena „radnička klasa“.
Danas u Srbiji gotovo da je iščezla „radnička klasa“, a ništa bolje nije prošao ni „srednji sloj“. Postoje tajkuni, bogataši, zelenaši, mafijaši, oligarsi i siromasi. Svedoci smo bujanja male, ali moćne oligarhije i velike populacije osiromašenih koji žive sa primanjima od 200 do 500 evra mesečno.
Karakter dosadašnje politike u Srbiji je bio biračko telo koje čine siromašni građani i finansijska podrška bogatih. Takvo stanje u društvu je neodrživo. Bogati bi trebalo da budu „motor“ razvoja u solidarnom odnosu sa državom, preko poreske i socijalne politike.
Nisu svi bogati u Srbiji tajkuni čiji kapital završava u of-šor kompanijama. Ima i onih koji neguju duh narodnog kapitalizma i odgovoran odnos prema državi i zaposlenima.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.