Boljević: Ttreba poništiti sve odluke Visokog saveta sudstva

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljević: Ttreba poništiti sve odluke Visokog saveta sudstva

Ustavni sud bi trebalo da poništi sve odluke po žalbama neizabranih sudija i Visokom savetu sudstva da jasne smernice kako da postupak izbora spovede u skladu s civilizacijskim standardima, izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Ona je juče u izjavi novinarima izrazila mišljenje da bi Ustavni sud mogao da upadne u "zamku" ukoliko se bude bavio kriterijumima za izbor sudija i drugim spornim pitanjima, a ne povredom prava i postupka.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njenom tumačenju, stručna javnost i Evropska komisija su ukazali da Ustavni sud ne može donositi odluku u meritumu, jer je Visoki savet sudstva propustio da unapred utvrdi kriterijume za izbor sudija.

"To je kao da je Ustavni sud zviznuo u zviždaljku i označio početak utakmice, a vi ne znate u koji gol treba da pucate", rekla je Boljevićeva.

Predsednica Društva sudija Srbije smatra da "pravila igre u postupku izbora sudija nisu bila utvrđena" i da, nasuprot tvrdnjama predstavnika Visokog saveta sudstva, nije bilo zajedničkog imenitelja i merila za uporedne ocene kandidata.

To znači, kako je objasnila, da ne mogu na isti način biti ocenjivane sudije u istrazi koje nemaju ukinute odluke i druge sudije u krivičnoj materiji ili, na primer, sudije u porodičnim predmetima u odnosu na one koji su odlučivali u drugim parnicama.

Boljevićeva je istakla da pri izboru sudija Visoki savet sudstva nije uvažio mišljenje Venecijanske komisije koja je smatrala da je trebalo obaviti izbor svih sudija koje su već bile na tim dužnostima, osim onih za koje je pravosnažno utvrdjeno da nisu dostojne, jer su počinile neko krivično delo, i one koji imaju drastično lošije rezultate od ostalih.

U Ustavnom sudu juče su održane rasprave po žalbama prvih šest sudija koji nisu prošli opšti izbor u decembru 2009. godine, a naredna je zakazana za sredu, 17. novembar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.