Bolje upravljanje zemljom

Izvor: Akter, 10.Dec.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolje upravljanje zemljom

Jirgen Šmit je ocenio da Nemačka i Srbija imaju dobru saradnju i da je nemačka strana u proteklih 15 godina uložila u Srbiju 1,6 milijardi evra

U Srbiji je uz finansijsku podršku Nemačke uspešno sproveden program unapređenja upravljanja zemljištem u lokalnim samoupravama radi održivog urbanog razvoja i stvaranja transparentnog tržišta nekretnina uz vođenje računa o zaštiti životne sredine, rečeno je večeras na konferenciji povodom završetka tog projekta.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />Višegodišnji projekat unapređenja upravljanja zemljištem je sprovela Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, lokalnih samouprava i Stalne konferencije gradova i opština.

Direktor GIZ za Srbiju Zigmund Miler je na konferenciji u Beogradu ocenio da unapređenje zemljištem obuhvata širok spektar tema.

Tu je reč o prostornom i urbanističkom planiranju i razvoju građevinskog zemljišta, napomenuo je Miler i naglasio da je sam program dao dobar doprinos ekološki održivom, ali i ekonomski prihvatljivom upravljanju zemljištem.

Navodeći da je prva faza projekta obuhvatila 13 gradova u Srbiji, Miler je napomenuo da je u prvom planu sprovođenja harmonizacija propisa sa Evropskom unijom u oblasti urbanog razvoja.

On je objasnio da je to obuhvatilo i uvođenje novog metoda planiranja stambenih i komercijalnih zona, kao i razvoj građevinskog zemljišta i jasnog sistema za procenu vrednosti nepokretnosti.

Miler je naglasio da su stečena znanja u drugoj fazi projekta upravljanja zemljištem u lokalnim sredinama preneta na nacionalni nivo.

Državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović je napomenula da je Vlada Nemačke od 2010. finansirala projekat unapređenja upravljanja zemljištem.

Projekat je ostvaren u saradnji sa Ministarstvom i 13 lokalnih samouprava, navela je Damnjanović i ocenila da je taj program bio veoma uspešan.

Prvi sekretar nemačke ambasade Jirgen Šmit je rekao da je važno napomenti da je srpska vlada pokrenula program unapređenja upravljanja zemjištem, a da je potom nemačka strana pomogla u sprovođenju.

On je ocenio da Nemačka i Srbija imaju dobru saradnju i da je nemačka strana u proteklih 15 godina uložila u Srbiju 1,6 milijardi evra.

Nemačka ne želi da nameće svoje ideje već da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, naglasio je Šmit.

Rukovodilac projekta unapređenja upravljanja zemljištem Harald Miler je govorio o izradi urbanističkih planova i većem uključivanju građana u donošenje odluka.

On je naveo primer Despotovca i Kladova u kojima su građani na panoima na ulici mogli da se upoznaju sa predlozima za izradu urbanističkih planova.

Miler je napomenuo i da propisi Evropske unije predviđaju veće uključivanje građana i dugoročnije planiranje u oblasti urbanističkog razvoja.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.