Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja saradnja policije i manjina

Beograd -- Predstavnici nevladinog sektora smatraju da je saradnja sa policijom poboljšana u odnosu na period vlasti Slobodana Miloševića.

Na okruglom stolu o radu policije sa manjinskim i socijalno ranjivim grupama zaključeno je da saradnja ipak nije na dovoljno visokom nivou. Na skupu je istaknuto da saradnja romskih organizacija sa policijom napreduje, ali da i dalje nije institucionalizovana, već da zavisi od pojedinačnih policijskih stanica.

Bivši urednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << romskog programa Radio Beograda Dragoljub Acković izjavio je da se protiv Roma sprovodi "ogromna diskriminacija u Javnom servisu Srbije". On je kazao i da danas u Beogradu ne postoji nijedan romski medij.

Prema podacima gej i lezbejskih organizacija, čak 65 odsto pripadnika te populacije doživi nasilje, ali samo njih 10 odsto to prijavi policiji.

Profesor Fakulteta za bezbednost Želimir Kešetović rekao je da ne treba imati iluziju da se predrasude mogu lako iskoreniti, ali da bi bilo dobro da pripadnici policije, iako imaju predrasude, budu u praksi onemogućeni da one utiču na njihov rad.

On je dodao i da je društveni sistem u Srbiji "tradicionalan, antimoderan i autoritaran".

Na okruglom stolu, koji je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji, učestvovali su predstavnici Savetovališta za borbu protiv nasilja, Centra za prevenciju narkomanije, više beogradskih centara za socijalni rad, Incest trauma centra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.