Bolja ishrana za vojnike

Izvor: B92, 07.Avg.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja ishrana za vojnike

Beograd -- Ministarstvo odbrane je definisalo novi plan ishrane za vojnike, čija primena počinje 2010. i koji će ishranu prilagoditi potrebama i navikama novih generacija.

Iz jelovnika su izbačena slabije prihvaćena jela, kao što je pasulj sa kobasicom, ali je meni zato "osvežen" sa više različitih vrsta pasulja, voća, slatkiša, picom i jelima sa roštilja, rečeno je listu "Danas" u Odeljenju za ishranu Ministarstva odbrane. Vojnicima će, prema tom planu, na jelovniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti ukupno 230 različitih jela.

Za doručak će u opticaju biti 25 grupa jela, kao i dodatnih pet u vreme posta, a iz dosadašnjeg jutarnjeg obroka izbačeni su pileći parizer i šunkarica, dok će se kao noviteti naći praška šunka, svinjska i goveđa dimljena pečenica, pileća prsa, tunjevina, skuša, pašteta od soje...

Za užinu će vojnici umesto eurokrem table dobijati mlečne čokolade, medenjake, krekere i kikiriki.

Za ručak će se na meniju, osim 11 vrsta supa i čorbi, naći i nove vrste mesa, kao što su jagnjeće i ćureće, sveži šampinjoni, ribe oslić, skuša i pastrmka, a novitet će biti i jela na roštilju, kao i Karađorđeva šnicla i leskovačka mućkalica, a desert i voće će od sada ići uz svaki ručak.

Proširen je i asortiman voća, tako što je ubačeno i sezonsko, a prosek dnevne količine voća iznosi oko 300 grama po osobi.

Za večeru će vojnicima na raspolaganju biti tri vrste jela, pa će moći da biraju između kuvanih jela nalik ručku, malih večera, koje podrazumevaju pite, bureke, makarone, pice, i konzervisanih mesnih proizvoda, takozvane hladne večere.

Ishrana za vojnike prilagođena je i religijskim potrebama, pa je pravoslavnim vernicima omogućeno da u vreme posta u izboru imaju i posna jela, dok je za pripadnike islamske konfesije isključeno svinjsko meso iz jelovnika.

Za državne i verske praznike priprema se bogatiji jelovnik, sa prazničnim dopunama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ode pasulj sa kobasicom, stižu pica i roštilj

Izvor: Danas, 06.Avg.2009, 21:40

Ministarstvo odbrane je nakon šestomesečne provere u jedinicama definisalo novi plan ishrane za vojnike, koji će se primenjivati od početka sledeće godine, rečeno je Danasu u Odeljenju za ishranu ovog ministarstva.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.