Bolest se ne ubija samo lekovima

Izvor: Blic, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolest se ne ubija samo lekovima

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je juče da zdravlje ne treba posmatrati samo kao funkcionisanje mozga i tela jer zdravlje čine i duh i misao.



Na skupu „Vera i zdravlje" ministar je kazao da je zdravlje biopsihosocijalna kategorija i da ga takođe čine razmišljanja, osećanja, ponašanje i priroda društvenih veza. Milosavljević je takođe kazao da bolest ne treba samo ubijati lekovima, već je treba posmatrati kao učitelja koji nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokazuje šta nije u redu sa našim telom.

Jednodnevna konferencija koju je Ministarstvo zdravlja organizovalo u saradnji sa Hrišćanskim kulturnim centrom održana je na VMA povodom obeležavanja osam vekova od osnivanja prve srpske bolnice u manastiru Studenica. Tu bolnicu je osnovao Rastko Nemanjić - Sveti Sava.

Načelnik VMA Miodrag Jevtić je istakao da čovek pre fizičkog ozdravljenja mora biti duhovno zdrav i izrazio nadu da će ta konferencija pokrenuti mnoga pitanja i pomoći „da se izborimo za zdravlje ljudi".

Konferenciji su pored ostalih prisustvovali i predstavnici Ministarstva vera, akademik Vladeta Jerotić, genetičar Miodrag Stojković i rabin Isak Asijel.

Stojković: Velika očekivanja od primene matičnih ćelija

Genetičar Miodrag Stojković izjavio je da je primena lečenja transplantacijom matičnih ćelija najuspešnija kod povreda kičmene moždine, oboljenja srčanog mišićnog tkiva, kao i kod Parkinsonove, Alchajmerove i šećerne bolesti. Primena matičnih ćelija je realnost koja je kompletno promenila sliku regenerativne medicine.

- Matične ćelije se ne koriste samo za direktnu terapiju bolesti već se koriste i kao izvor spoznaje pravih uzroka određene bolesti, rekao je Stojković.

On je najavio da će otvoriti prvu Specijalu bolnicu za vantelesnu oplodnju u Leskovcu, u kojoj će godišnje moći da se leči između 400 i 500 parova koji ne mogu da imaju decu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.