Izvor: Politika, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolest ne bira

Pravi uzrok još nepoznat. – Godine starosti i genetika razlozi da se posle 40, a naročito posle 50. godine redovno odlazi na pregled "U Srbiji svake godine od raka dojke oboli 4.000 žena, a naša najveća nevolja je što čak dve trećine njih kod lekara stigne tek kada bolest uznapreduje. Kod 80 odsto žena nije postojao nijedan poseban faktor rizika za koji bi se moglo reći da je dominirajući. Uzrok nije ni njihovo obrazovanje, siromaštvo ili bogatstvo, okupiranost karijerom, izloženost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stresu, činjenica da su rađale decu ili ih nemaju... Pravi uzrok obolevanja od raka još je nepoznat, jedino što lekari znaju jeste da postoji više faktora rizika."

Ovako dr Ana Jovićević-Bekić, načelnik Odeljenja za epidemiologiju i prevenciju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za "Politiku" komentariše navode britanskog ministarstva zdravlja koje je, kako prenose agencije, objavilo da su intelektualke i poslovne žene sa uspešnom karijerom češće izložene obolevanju od raka dojke.

Doktorka Jovićević-Bekić dodaje da se, bar kod nas, o ovakvoj pojavi za sada ne može govoriti: jednostavno, bilo da je završila dva fakulteta ili samo dva razreda osnovne škole, žena je izložena riziku. Jedina istina jeste da rizik od pojave raka dojke raste sa godinama starosti. Posle 40, a naročito posle 50. godine rizik je veći i tada svaka žena mora da posveti pažnju samopregledima i da odlazi na redovne preglede kod stručnjaka. Takođe, statistika koja se vodi u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije pokazuje da se žene iz unutrašnjosti javljaju u kasnijim, poodmaklim stadijumima bolesti. To je, kako objašnjava naša sagovornica, delimično zbog njihove slabije prosvećenosti i zbog udaljenosti zdravstvenih službi.

Kao uzrok što intelektualke i žene sa uspešnom karijerom imaju veće izglede da obole od raka dojke u odnosu na vršnjakinje iz nižih i manje obrazovanih društvenih slojeva navodi se to što imaju manje dece, što u brak stupaju kasnije i što su pod stresom, razapete između želje za porodicom i karijere.

Dr Ana Jovićević-Bekić kaže da je rak dojke povezan sa boljim standardom koji je izmenio način života, ali da se ovakvi zaključci, ipak, ne mogu donositi. Kasniji prvi porođaj, nedojenje, rana pojava prve menstruacije, što su sve češće pojave u razvijenijim sredinama, po rečima naše sagovornice, ipak nisu toliko visoki faktori rizika kako ih izdvaja grupa engleskih istraživača.

– Hormonski faktori mogu da doprinesu pojavi raka dojke, ali to definitivno nisu najveći faktori rizika. Osnovne su godine starosti, a kod pet do 10 odsto žena genetski faktor. Pravi uzrok ne znamo i svaka žena može da oboli od ove maligne bolesti, pa sistematski pregledi i samopregledi treba da budu glavna poruka, a ne plašenje žena – zaključuje dr Ana Jovićević-Bekić.

O. Popović

[objavljeno: 07.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.