Izvor: Blic, 14.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesnik ili zatočenik?

Bolesnik ili zatočenik?

BEOGRAD - Ne postoje propisi na osnovu kojih bi neko mogao prinudno da drži pacijenta na odeljenju dok ne namiri sve troškove lečenja - kaže za 'Blic' Dragan Nikačević, načelnik pravne službe Vojno-medicinske akademije u Beogradu, povodom jučerašnjeg teksta u našem listu u kojem se navodi da je na VMA jedan pacijent zadržan dok ne plati troškove lečenja.

- Potraživanja VMA prema republičkom zdravstvenom fondu jesu visoka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali dugovanja se mogu rešiti i sudskim putem, mada treba imati na umu i neefikasnost našeg sudstva, čak i onda kada je doneta pozitivna presuda - ukazuje naš sagovornik.

Pacijent I.M, kome je na VMA minule sedmice urađena operacija na štitnoj žlezdi, zadržan je sa zahtevom da izmiri troškove lečenja ukoliko želi da dobije otpusnu listu.Da podsetimo, pacijent o kome je reč ima uredno overen uput za lečenje na VMA od strane pančevačke filijale zdravstvenog osiguranja. Nažalost, prilikom prijema rečeno mu je da ta filijala ima velika dugovanja prema VMA, pa mu je predloženo da, ukoliko želi da se tu leči, sam plati lečenje, a nakon izlaska troškove refundira od nadležne filijale.

Tako je ovaj pacijent unapred platio iznos od oko 2.000 DM, međutim ukupni troškovi lečenja premašili su 3.000 DM. Kako I.M. nije imao novca da to plati, postao je neka vrsta 'zatočenika' na VMA, dok su, kao na taksimetru, troškovi njegovog boravka u toj ustanovi iz časa u čas rasli. Tako je prekjuče trebalo da doplati oko 40.000 dinara, a dan posle, odnosno juče, taj račun je iznosio oko 47.000 dinara.

Treba napomenuti da je reč o bolesniku na dijalizi kome su, uz osnovne troškove za operaciju, dodati i troškovi dijalize.

Ko je u ovom slučaju nadležan da arbitrira - pravnici ili lekari? - Nisam do sada čuo za nešto slično - kaže za 'Blic' prof. dr Jakov Radišić, stručnjak za medicinsko pravo, uz opasku da za sve postoje pravni propisi, pa ako njima nije regulisana 'prinudna naplata', onda nema osnova da pacijent tamo leži.

- Odnosi između civilnog i vojnog zdravstvenog osiguranja odavno su zreli za temeljnu reviziju - kaže za 'Blic' dr Zoran Vesić, pomoćnik u Republičkom zavodu zdravstvenog osiguranja, ne krijući čuđenje zbog ovakvog postupka na VMA.

On napominje da se mora preispitati koje su to indikacije na osnovu kojih lekarske komisije upućuju civile na lečenje na VMA.

Po njegovom uverenju, za mnoge od njih nije neophodan odlazak na VMA, jer se lečenje može uspešno obaviti i u drugim zdravstvenim ustanovama. Bilo kako bilo, I.M. je juče, nakon što je njegova rodbina uplatila sve troškove, dobio otpusnu listu i izašao sa VMA. Z.D. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.