Izvor: Blic, 09.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesni bikovi za priplod

Bolesni bikovi za priplod

BEOGRAD - Zdravlje bikova u Institutu za veštačko oplođavanje goveda u Temerinu, prema dokumentaciji do koje je došao 'Blic', nije zadovoljavajuće, jer su svi bikovi koji su u priplodu bolesni, tačnije seropozitivni na IBR (infektivni bovini rinitis). To, međutim, nije sve.

Zbog neredovne kontrole zdravstvenog stanja priplodnih bikova, prvi put u istoriji ove ustanove, dva bika (Eki i Aleksa, inače poreklom od junica iz Holandije) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bili su seropozitivni na leukozu, pa ih je inspektor udaljio iz centra i poslao na klanicu.

Da podsetimo, važeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti životnja obavezuje sve vlasnike priplodne stoke da jednom godišnje, u referentnu ustanovu (u ovom slučaju to je Institut za veterinarstvo u Novom Sadu) pošalje na ispitivanje krv svih grla i to na sledeće bolesti - brucelozu, leptosirozu, tuberkulozu, IBR (infektivni bovini rinitis) IPVi (infektivni pustulozni vaginitis) i nezotsku leukozu i taj propis morao bi da se posebno rigorozno sprovodi u centrima za veštačko oplođavanje. Nažalost, zdravlje bikova u Institutu za veštačko osemenjavanje goveda u Temerinu od 1990. do 1995. uopšte nije kontrolisano, što svedoči odsustvo bilo kakvih podataka takve kontrole u Institutu za veterinarstvo u Novom Sadu.

Takođe, zakonom obavezna kontrola zdravlja bikova nije rađena ni 1997. i 1998, a postojeća dokumentacija iz 1996. i od 1999. do 2001. ukazuje na seropozitivnost na IBR. Umesto da budu isključeni iz osemenjavanja, bikovi su, po svoj prilici vakcinisani i zadržani mimo svih zakonskih propisa, tvrdi za naš list jedan od stručnjaka tog Instituta, koji je želeo da ostane anoniman.

Kad je reč o leukozi, objašnjava naš sagovornik, inkubacija traje oko pet godina, dok sama bolest ima teške posledice, pri čemu ne treba zanemariti i polemike koje se vode u stručnim krugovima o tome u kojoj meri se ova bolest može preneti i na ljude.

- Naš zakon ne dozvoljava prisustvo leukoze, koje kod nas ima od pedesetih godina, kada je ta bolest uvezena zajedno sa junicama iz Holandije i Danske - kaže za naš list dr Miloš Pavlović, pomoćnik republičkog ministra poljoprivrede.

Prema njegovoj oceni, prisustvo bilo koje od pomenutih bolesti na farmama gde su bikovi za oplodnju najčešće je posledica nemara osoblja koje brine o životinjama, čuvara i odgajivača. Direktor Instituta za veštačko osemenjavanje u Temerinu, dr Spasoje Veselinović tvrdi da je reč o zlonamernim izmišljotinama i da centar u Temerinu radi po svim važećim propisima.

Iz stručnih krugova već duže vreme stižu upozorenja da ima ozbiljnih problema u radu ovog instituta, koji je u proteklih desetak godina doživeo pravi 'brain flaim' (odliv mozgova, jer su u tom periodu iz njega otišli brojni stručnjaci, magistri i doktori nauka. U međuvremenu, dr Veselinović, koji je na mestu direktora od 1989, u Institut je zaposlio svoju suprugu, zeta i ćerku, sinovicu i njenog supruga, sestrića i njegovu suprugu i brojne druge rođake.

Kako se i koliko u uslovima nepotizma poštuju zakonski propisi, najbolje govore činjenice. Z. D. Marković Rad inspektora pod lupu

Dr Pavlović kaže da je nacrt novog zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja u skladu sa evropskim standardima, pripremljen je i njegovo usvajanje se očekuje.

Razvijene zemlje čine sve da spreče širenje bolesti ludih krava i drugih stočnih zaraza, a kod nas, nažalost, ni nekoliko većih epidemija u proteklom periodu (bruceloza, trihineloza, leptosiroza, 'plavi jezik'...) nisu uticale da se dosadašnji način rada veterinarskih službi, pre svega inspekcija, stavi pod lupu i bitno izmeni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.