Boing i američka Mornarica rade na projektu Loyal Wingman, u istraživanjima koriste i bespilotne EA-18G ‘’Growler’’

Izvor: TangoSix.rs, 07.Feb.2020, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boing i američka Mornarica rade na projektu Loyal Wingman, u istraživanjima koriste i bespilotne EA-18G ‘’Growler’’

Kompanija Boeing saopštila je 4. februara da je zajedno sa američkom Mornaričkom avijacijom (U.S. Navy) u mornaričkoj vazduhoplovnoj bazi (Naval Air Station) Patuxent River, uspešno izvela let dva aviona EA-18G ‘’Growler’’ kojima je, kao bespilotnim sistemima samostalno upravljano iz trećeg aviona istog tipa koji je korišćen kao kontrolor misije.
Letovi, koji su obavljeni tokom godišnjih opitnih vežbi (FLEX) flote mornaričke komande za razvoj borbene primene (Navy Warfare >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Development Command), dokazali su efikasnost tehnologije koja omogućuje avionima F/A-18 Super Hornet i EA-18G Growler da obavljaju borbene zadatke sa bespilotnim sistemima.
– Ova demonstracija omogućava Boingu i Mornarici priliku da analiziraju prikupljene podatke i odluče gde da ulažu u buduće tehnologije. To bi moglo obezbediti zajednički rad sa drugim mornaričkim bespilotnim sistemima koji se nalaze u razvoju, kroz širok spektar (primene, prim. autora) i u drugim službama – izjavio je Tom Brandt vođa Boingovog tima za demonstraciju ove tehnologije (Manned-UnManned Teaming).
Kako je još saopšteno, avioni EA-18G koji su učestvovali u eksperimentu su dorađeni tokom leta prošle godine, četiri leta izvršena su krajem 2019. tokom kojih je izvedena 21 pokazna misija ali nisu izneseni detalji o tome kakve su to bile misije. Takođe iz Boinga je rečeno da razvojne troškove tehnologije udruživanja pilotiranih i bespilotnih letelica snose sama kompanija kao i Mornarica.
– Ova tehnologija omogućava Mornarici da produži domet senzora, istovremeno držeći pilotirani vazduhoplov van opasnosti. To je (tzv.) force multiplier koji omogućuje jednoj posadi da kontroliše više vazduhoplova bez značajnog povećanja radnog opterećenja. Ima potencijal da poveća preživljavanje kao i situacionu svest – dodao je Tom Brandt.
Iz Boinga je rečeno i da su tri EA-18G dorađena kako bi mogla da podrže procesor otvorene arhitekture i napredno umrežavanje, što je omogućilo da dva aviona budu pretvorena u surogate bespilotnih sistema (iako su tokom ispitivanja u njima ipak bili piloti, prim. autora). Ta dva komada tehnologije bila su prototipovi koji su takođe planirani kao deo nadogradnje Block III aviona Super Hornet, to su sistem Distributed Targeting Processor-Networked i radio Rockwell Collins Tactical Targeting Network Technology.
Mornarica je ranije iznela planove za nadogradnju dela ili čitave svoje flote od 160 aviona Growler na konfiguraciju Block II koja između ostalog, podrazumeva i sposobnost kontrole bespilotnih letelica odnosno novog koncepta američkog Ministarstva odbrane pod nazivom Loyal Wingman. Ova ispitivanja su upravo deo tih napora.
Loyal Wingman predstavlja sistem u kome će bespilotne letelice u vazdušnoj borbi biti kontrolisane iz pilotiranih vazduhoplova kako bi ih u mnogim opasnim misijama delimično ili potpuno zamenile. Boing već radi na jednom takvom projektu i to u saradnji sa vladom Australije. Projekat je nazvan Airpower Teaming System a prvi let bespilotne letelice je planiran za ovu godinu.

The post Boing i američka Mornarica rade na projektu Loyal Wingman, u istraživanjima koriste i bespilotne EA-18G ‘’Growler’’ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.