Bogosavljević: Poskupljenja treba očekivati i na jesen

Izvor: Glas javnosti, 04.Avg.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogosavljević: Poskupljenja treba očekivati i na jesen

BEOGRAD - Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević izjavio je danas da su poskupljenja namirnica bila neminovna posle rasta kursa dinara i da se može očekivati da će na jesen poskupeti i drugi proizvodi.

"Kraj avgusta i početak septembra karakteristični su za povećanje cena "osetljivih" proizvoda, jer se računa da su tada godišnji odmori i da zbog toga neće biti burnijih reakcija potrošača", rekao je Bogosavljević.

"Iz ugla potrošača >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nema opravdanja za takva poskupljenja, ali je to mera koja prati prethodne mere, vezane za kretanja kursa dinara", rekao je on i dodao da se takvim usklađivanjem cena celokupan teret prenosi na potrošače.

Bogosavljević je savetovao potrošačima da pri kupovini obiđu više radnji, jer su istraživanja pokazala da su u prestonici velike razlike u cenama, čak 30 do 40 odsto.

"Razlike u cenama su značajne, odnosno kreću se od 30 do 40 odsto u Beogradu za iste vrste proizvoda, u zavisnosti od prodajnog objekta i dela grada. Zbog toga je i potrebno da potrošači obrate pažnju gde se može kupiti roba odgovarajućeg kvaliteta i po povoljnoj ceni", rekao je Bogosavljević.

On je dodao da se može očekivati da će potrošači smanjiti obim potrošnje i izvršiti promenu strukture tražnje, opredelivši se za proizvode manjeg kvaliteta i nižih cena i ocenio da su "akcijske prodaje marketinški potezi koji mogu da budu u funkciji čuvanja kućnog budžeta".

"Međutim, objektivno, nestabilnost cena je nešto što najdirektnije pogađa potrošača i mislim da bez stvarne stabilnosti cena i dinara ne možemo očekivati bitnije poboljšanje njegovog položaja", zaključio je Bogosavljević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.