Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2017, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogojavljensko kupanje na - 55 °C

Bogojavljenje je jedan od glavnih praznika koji slave pravoslavni hrišćani 19. januara i posvećen je danu kada je Jovan Krstitelj, u vodi reke Jordan krstio Isusa Hrista. Određeni običaji i tradicija u vezi sa ovim praznikom u Rusiji, preživeli su još od davnina pa do današnjih dana.

Tradicionalno se svetila voda, a nije bilo važno da li je to voda iz crkve ili bunara i izvora. Ako bi bila u pitanju reka, narod bi bušio rupu u ledu, odnosno pravio takozvani «prorub», posle čega bi sveštenik svetio vodu u reci, spuštajući tom prilikom krst u vodu.

Ovo je istočnosibirsko mesto Ojmjakon, jedno od najhladnijih mesta na planeti.  Temperatura vazduha oko praznika Bogojavljenje spušta do 55. podeoka u minusu na skali Celzijusa. Ali mraz ni decu nije uplašio.


 
U modernoj Rusiji, obeležavanje velikog praznika, Ruska pravoslavna crkva organizuje uz pomoć nadležnih državnih institucija poput Ministarstva za vanredne situacije.

Vernici se zato pozivaju da u osveštanu ledenu vodu, zaranjaju samo na onim mestima, koja su za to predviđena i gde dežuraju stručnjaci nadležnih službi. Običaj je da vernik tru puta zaroni u ledenu vodu i time sa sebe skine sve grehe.

Bogojaljensko kupanje u Moskvi


Svake godine se više od milion vernika se tokom Bogojavljenske noći spusti u ledeni prorub povodom velikom praznika.

srb.news-front.info

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Snaga pravoslavne vere: Mali Rus od čelika zaranja u ledenu vodu na -55 stepeni (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jan.2017

I ove godine vernici u Rusiji su razbijali led na rekama i jezerima, kako bi se na za Bogojavljenje ritualno okupali u ledenoj vodi. Ali, jedan dečak je bio u centru pažnje...Selu Ojmjakon, u istočnom delu Sibira, jedno oje d najhladnijih mesta na planeti. Temperatura vazduha oko praznika Bogojavljenje...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.