Boginje ne gledaju u krštenicu

Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boginje ne gledaju u krštenicu

Svake godine Institut za infektivne bolesti zbrine desetine odraslih osoba obolelih od varičele i rubeola

Boginje kojih ima nekoliko vrsta nisu oboljenje koje se javlja isključivo u dečjem uzrastu, niti su uvek bezazlene, kako se najčešće misli. Boginje ne biraju pacijente prema godinama starosti, mada se, istina, mnogo češće javljaju u dečjem uzrastu i zbog toga ih svrstavamo u dečje bolesti koje obično preležimo najkasnije do izlaska iz školskih klupa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Ipak, iznenađenje i danas izaziva situacija kada zaposleni obavesti svog poslodavca da će izostati sa posla zbog boginja. Neretko se dogodi da u kolektivu zavlada prvo sumnja i pomisao da je reč o lošem izgovoru. Ponekad zavlada i panika, ali infektolog, profesor dr Ivanko Bojić objašnjava da se boginje među odraslima ne prenose tako brzo kao među decom, mada oprez nije na odmet. Virus boginja može se preneti sa odraslog obolelog na sve osetljive osobe u okolini, na one koji nisu vakcinisani ili do tada nisu bili u kontaktu sa uzročnikom bolesti.

Direktor Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, profesor dr Miomir Pelemiš, specijalista infektolog i klinički farmakolog, potvrđuje da nije neobično da se boginje jave i kod odraslih osoba.

– Svake godine na Institutu za infektivne bolesti mi zbrinemo desetine odraslih osoba sa varičelom. Imamo i obolelih od rubeole, ali zbog njih nema potrebe da se pacijent zadržava u bolnici. Prošle godine imali smo veliki broj obolelih od malih boginja u romskoj populaciji, jer nisu bili vakcinisani. Iako ova bolest kod odraslih ima nešto teži tok, završava se bez posledica – objašnjava profesor Pelemiš.

U Zdravstvenom statističkom godišnjaku Srbije za 2006. godinu kod odraslih su zabeležena po dva slučaja malih boginja u uzrasnim grupama od 30 do 39 godina i u grupi od 40 do 49 godina, a 38.062 slučaja varičela (ovčjih boginja) bez komplikacija i 103 slučaja sa komplikacijama, ali bez preciziranja uzrasnog doba. Prijavljeno je i 77 slučajeva obolevanja od rubeole.

Profesor dr Ivanko Bojić, infektolog i dugogodišnji načelnik Infektivne klinike Vojnomedicinske akademije, objašnjava da pojava boginja u srednjim godinama, ili još kasnije, nije ništa neobično i da se bolest može dogoditi osobama kojima je oslabio imunitet a došle su u kontakt sa uzročnikom bolesti ili se virus aktivirao zbog pada imuniteta, kao što je slučaj s varičelom. Dr Bojić dodaje da varičele kao i druge vrste boginja nisu naivne i bezazlene bolesti. Rubeole su, na primer, opasne ukoliko ih trudnica dobije u prva tri meseca trudnoće, jer virus može da se prenese na plod i izazove različita oštećenja, pa se zato trudnicama preporučuje ili vakcinacija ili izbegavanje kontakta sa osobama koje su se razbolele.

Bolest koja izaziva paniku među muškarcima kada ih zadesi u godinama kada su odavno izašli iz škole zapravo su zauške. Dr Ivanko Bojić objašnjava da zauške, kao otok zapaljenskih i pljuvačnih žlezdi, u starijem dobu mogu da izazovu zapaljenje testisa i mošnica, sa kasnijim posledicama po plodnost. Ponekad je to glavna manifestacija zauški. Zato je, kako kaže dr Bojić, u slučaju da dobijemo bilo koju vrstu boginja u starijem uzrasnom dobu najvažnije biti pod stalnim lekarskim nadzorom da bi se na vreme sprečile komplikacije koje su retke, ali ipak moguće.

O. Popović

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.