Izvor: B92, 14.Nov.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Rešenje za RTV Priština

Beograd -- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da je Vlada našla način da pomogne radnicima RTV Prištine i Televizije Most koji treba da ostanu bez posla.

"Pošto je u RTS-u u toku racionalizacija koja se odnosi i na radnike RTV Priština, na inicijativu Ministarstva za Kosovo i Metohiju i u dogovoru sa rukovodstvom RTS-a našli smo rešenje da između 100 i 130 radnika ostane u Televiziji Most, a da deo koji živi van Pokrajine, javni servis angažuje u svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dopisništvima", navodi Bogdanović.

On je dodao je da će Ministarstvo za Kosovo i Metohiju izdvojiti deo sredstava i finansijski pomoći da TV Most opstane.

"Jedini uslov je da rukovodstva RTS-a i TV Most sami procene potrebe, strukturu ljudi, izvrše racionalizaciju i regulišu svoju tehničko-poslovnu saradnju do kraja godine. Nadam se da nikome ne treba da objašnjavam zašto je važno prisustvo javnog servisa u Pokrajini", izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju će, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, pomoći i ostale srpske medije kako bi opstali, jer je njihova uloga u informisanju srpske zajednice od izuzetnog značaja.

"Ovom finansijskom pomoći, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju nikako ne želi da utiče na medije, jer smo se uvek zalagali za slobodu i nezavisan položaj medija, već samo želimo da srpski mediji u Pokrajini opstanu u ovom teškom vremenu", naveo je Bogdanović.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je da se sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem dogovorio da vlada godišnje izdvaja milion evra za rad srpske mreže medija na Kosovu.

Takav način finansiranja rešiće i problem zapošljavanja oko 150 od 277 otpuštenih radnika RTV Priština koji će ostati da rade u medijima u Pokrajini, rekao je Tijanić.

Društvo novinara Kosova i Metohije i Udruženje novinara Srbije pozvali su juče Bogdanovića i Tijanića da srpske novinare u Pokrajini lično informišu o najavljenoj vladinoj podršci mreži srpskih medija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.