Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Problem struje rešen po predlogu kosovskih Srba

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je problem snabdevanja strujom u srpskim sredinama rešen.



Bogdanović je rekao novinarima u Skupštini Srbije da je međunarodna zajednica prihvatila da se problem snabdevanja srpskih sela stujom i plaćanje računa reši na način na koji su predložili Srbi iz Kosovsog Pomoravlja - a to znači da na ugovorima nema oznaka države Kosovo.

"Srbi žele da plaćaju struju, ali da na ugovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne bude ništa što asocira na nezavisnost Kosova. Sa međunarodnom zajednicom sam se dogovorio da bude tako, da nema pritisaka i struja je puštena", rekao je ministar i dodao da će razgovori na tu temu trajati i narednih dana.

Bogdanović je rekao da je Ministarstvo spremno da plaća struju za 100 najugroženjih domaćinstava u svakoj lokalnoj samoupravi na Kosovu.

"To je nešto gde mi možemo da pomognemo, nastavljamo razgovore oko donacije koju bi EPS uputila u Pokrajinu. Oni su spremni to da prihvate, samo nalazimo modalitete i načine", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, problem snabdevanja strujom rešen je na celom Kosovu bez obzira na to što su takav način rešavanja problema predložili Srbi iz Kosovskog Pomoravlja. Srbi će, kao što su tražili, dobiti ugovor koji će u ime sela potpisati njihov ovlašćeni predstavnik, naveo je on.

Ministar je ponovio da je Srbiji stalo da se problem reši sistemski i dugotrajno i ocenio da je sada vidno da međunarodna zajednica i KEK imaju razumevanje za problem snabdevanja srpskih sredina električnom energijom.

Bogdanović je dodao da trenutno još nema struje u Osojanu i Tučepu, ali i u Novom Naselju gde je sastanak o tom problemu u toku.

Pojedina srpska sela u Kosovskom pomoravlju i centralnom Kosovu struju nisu imala skoro ceo mart. Predstavnici KEK-a su kao razloge za to navodili kvarove koje nisu želeli da popravljaju zbog neplaćenih računa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neka sela na Kosovu i dalje bez struje

Izvor: Mondo, 03.Apr.2009

Načelnik kosovskog Okruga Goran Arsić izjavio je Tanjugu da bi Srbi u Novom Naselju u lipljanskoj opštini trebalo danas da dobiju električnu energiju.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.