Bogatstvo geotermalnih izvora

Izvor: B92, 11.Feb.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogatstvo geotermalnih izvora

Snaga geotermalnih izvora na mapi Srbije (www.vreme.com)

Beograd -- Srbija je veoma bogata geotermalnim izvorima energije, a naš godišnji potencijal jednak je sagorevanju 200.000 tona nafte.

Procena je da širom zemlje imamo na hiljade bušotina, ali je zbog neisplativosti malo njih aktivno. Najave iz Ministarstva energetike o podsticajima za proizvođače obnovljive energije mogle bi da u znatnoj meri povećaju iskorišćenost tog izvora energije.

Jednobunarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem za korišćenje energije plitkih slojeva zemlje predstavljen je na Vojnoj akademiji u Beogradu, a u organizaciji kragujevačke firme "Arion".

Prema rečima zaposlenih u "Arionu", postavljanje same instalacije zahteva površinu od samo jednog metra kvadratnog, a dovoljna je za grejanje i klimatizaciju 10.000 metara kvadratnih.

Postavljanje ovakvih sistema bi u Srbiji postalo isplativo tek uz podsticajne mere Ministarstva energetike, kojim bi se proizvođači takozvane "zelene energije" subvencionisali, odnosno za tako proizveden kilovat energije dobijali veću cenu od cene kilovata konvencionalno proizvedene energije.

Te uredbe bi, prema rečima zamenika direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojana Kovačića, trebalo da budu usvojene do kraja marta, a na snagu bi stupile najkasnije do kraja jula, i to bi u velikoj meri povećalo iskorišćenost svih obnovljivih izvora energije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.