Bofl preko interneta

Izvor: RTS, 26.Okt.2012, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bofl" preko interneta

Prodaja falsifikovane robe sve češće se reklamira preko inetrneta. U Tržišnoj inspekciji tvrde da je broj ilegalnih prodavaca znatno smanjen, jer je količina zaplenjenih falsifikata drastično povećana.

Broj ilegalnih prodavaca znatno je smanjen, tvrde u Tržišnoj inspekciji, navodeći da je količina zaplenjene falsifikovane robe povećana. Ilegalna prodaja, međutim, sve češće se reklamira preko interneta.

Reklamni leci za prodaju falsifikovanih patika i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sportske opreme poznatih brendova dele se slobodno po gradu. Sa jednog od brojeva telefonu sa flajera kažu da, iako roba nije originalna, prodaju je u nekoliko gradova u Srbiji čak i trgovinskim radnjama. Asortiman je širok.

Prodavci tvrde da su zastupljeni svi brendovi, a da su originala ima "samo u Americi". Za poizvode, koji se ovde prodaju, kažu da su druga klasa za Evropsko tržište", kažu oni koji prodaju falsifikate.

Takva roba se ne oporezuje pa država gubi, zbog nelojalne konkurencije zatvaraju se legalne radnje, a kvalitet i zdravstvenu ispravnost niko ne kontroliše. Udruženja potrošača kažu da su svakodnevno pretrpani komentarima i žalbama na nekvalitetnu robu koja se prodaje na raznim internet sajtovima.

"Ilegalno tržište u Srbije unazad godinu dve dana cveta, prvenstveno zahvaljujući neradu nadležnih inspekcijskih organa, pogotovu tržišne inspekcije. Pogotovu kad je u pitanju internet i uopšte elektronska prodaja", kaže Goran Papović iz Nacionalne asocijacije potrošača Srbije.

Tržišni inspektori ističu da im domaći zastupnici svetski poznatih brendova prvi prijave prodaju falsifikata, ali to se sve ređe događa. Ipak, količina zaplenjenih falsifikata ove godine mnogo je veća.

"Imamo tu povećanje oduzete robe za tri do četiri puta. Pazite samo u nivou prvih devet meseci u odnosu na prošlu godinu dana. Znači da je tu došlo do nekih pomeranja odnosno do više falsifikovane robe", kaže Goran Macura iz Tržišne inspekcije.

Inspektori će, zbog toga, narednom periodu pooštriti kontrolu prodaje falsifikata preko interneta. Po novom Zakonu o trgovini, svaki pravni subjekt ima pravo da prodaje robu ako o tome vodi zapisnik. Inspekcija pak, nema prava da piše mandatne kazne već samo opomene i prekršajne prijave, koje procesuira sud, a može da zapleni samo falsifikovanu robu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.