Blokiran deo Nemanjine

Izvor: RTS, 14.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokiran deo Nemanjine

Bivši radnici Robnih kuća "Beograd" povukli su se iz Nemanjine ulice. Saobraćaj se sada nesmetano odvija. Za sutra najavljen novi protest.

Radnici Robnih kuća koji su protestovali ispred Vlade povukli su se iz Nemanjine ulice. Pet žena odvedeno je u bolnicu, a ostali su otišli kućama da se odmore, da bi sutra ponovo protestovali ispred Vlade. Saobraćaj u Nemanjinoj ulici sada se nesmetano odvija.

Agencija za privatizaciju saopštila je danas, povodom protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radnika Robnih kuća "Beograd", da su sva potraživanja koja su prijavili u stečajnom postupku isplaćena u celosti, sa pripadajućim kamatama.

"Ta isplata izvršena je 25. februara 2008. godine, u ukupnom iznosu od nešto više od 2,1 milijardu dinara na račune 7.237 bivših zaposlenih. Svaki bivši zaposleni koji je prijavio svoja potraživanja u stečajnom postupku primio je u proseku 296.192 dinara", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je, pored te isplate, bivšim radnicima Robnih kuća "Beograd" isplaćen i socijalni program tokom 2002. i 2003. godine kada je iz budžeta Srbije isplaćeno 265 miliona dinara.

"Takođe, na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, tokom 2007. godine, bivšim zaposlenima RK 'Beograd' isplaćeno je 30 miliona evra u vidu takozvane posebne otpremnine. Svi stečajni poverioci RK 'Beograd' isplaćeni su u celosti i za dodatne isplate nema zakonskog osnova", navodi se u saopštenju.

Grupa od stotinak bivših radnika Robnih kuća "Beograd" blokira

saobraćaj kod zgrade Vlade Srbije nezadovoljna načinom privatizacije

te kompanije koja je završena pre dve godine.

Kako je Tanugu rekao predstavnik štrajkača Radoje Arsenić oni neće odustati od svojih zahteva.

Radnici RKB traže konačno okončanje stečaja, isplatu deonica kupljenih tokom devedesetih godina prošlog veka i isplatu otpremnina.

Incidenata tokom protesta nije bilo, a oko zgrade vlade bilo je i desetak policajaca.

Robne kuće "Beograd" prodate su tokom 2007. godine kompanije "Verano" za 360 miliona evra.

Saobraćaj u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu bio je blokiran juče u od 11 sati, ali je od jutros normalizovan ulicom kneza Miloša.

Radnici su, nezadovoljni privatizacijom preduzeća, najavili da će tu ostati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi. Traže isplatu zaostalih zarada i akcija i 200 evra po godini radnog staža.

Vlada je prema rečima radnika imala dve mogućnosti, ili da udovolji njihovim zahtevima ili da ih u pisanoj formi obavesti da nemaju nikakva prava.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pozvao je nadležne, pre svega policiju, da spreče blokadu centralnih gradskih ulica, jer kaže da ne može da odobri da "dva miliona Beograđana budu taoci malog broja ljudi".

Policija je rano jutros pomerila radnike koji protestuju sa raskrsnice, tako da je neprohodna samo Nemanjina ulica i to od ulice Kneza Miloša do Železničke stanice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.