Izvor: B92, 16.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada deponije u Valjevu

Valjevo -- Građani četiri valjevske mesne zajednice jutros blokirali gradsku deponiju u tom gradu jer nisu zadovoljni kako se ona održava.

Jedan od organizatora protesta, Goran Lukić, izjavio je da su kapije deponije u Goriću zaključane kako nijedan kamion gradske čistoće Vidrak ne bi mogao da uđe. Na ulazu stoje žitelji Gradca, Gorića, Beloševca i Donje Grabovice, čije su kuće blizu deponije.

"Građani su se na protest odlučili jer se gradska deponija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne održava na način kako je to u septembru 2004. predviđeno sporazumom s lokalnom samoupravom i Vidrakom i zbog toga što još nisu počeli radovi na regulaciji obala reke Kolubare u tom području, što je takođe bilo ugovoreno", kaže Lukić.

Valjevska deponija, koja se u Goriću kao privremeno rešenje nalazi gotovo 20 godina, bila je desetak dana blokirana i 2004. Rezultat tadašnjeg dogovora građana i lokalne vlasti DOS-a bio je sporazum o tome šta treba uraditi kako bi deponija tu ostala još šest meseci.

Iz budžeta SO Valjevo 2005. i 2006. izdvojena su sredstva za finansiranje radova na neodložnoj i trajnoj sanaciji deponije, po nalogu Ekološke inspekcije, a opština Valjevo je obezbedila sredstva za izradu projekta regionalne deponije u selu Kalenić, kod Uba, s 10 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, i beogradskih opština Lazarevac, Obrenovac i Barajevo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.