Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada Rektorata u Kragujevcu

Kragujevac -- Studenti Pravnog fakulteta blokirali su zgradu Rektorata Univerziteta u Kragujevcu zbog privođenja studenata u policiju.

Oni su stupili u generalni štrajk zbog privođenja većeg broja kolega na informativni razgovor u okviru korupcionaške afere na tom fakultetu. Studenti, takođe, traže da se istraga o korupciji proširi na druge fakultete.

Studenti su, posle polučasovne blokade Rektorata, krenuli u protestnu šetnju gradom do Studentskog doma i zgrade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Okružnog i Opštinskog suda odakle su se vratili na Pravni fakultet, gde će nastaviti protest do ispunjenja svojih zahteva.

Student Pravnog fakulteta Marko Vasojević rekao je da se studenti ne zalažu za prekidanje akcije na razotkrivanju korupcije na tom fakultetu i da ne žele da ometaju istragu, ali da traže da se država "obračuna" sa korupcijom i na drugim fakultetima.

Studenti zahtevaju "obustavljanje represije nad studentima", hitno objavljivanje preliminarnih rezultata istrage i zaštitu od "nekorektnog ponašanja policije prilikom saslušavanja studenata".

Potpredsednik Studentskog parlamenta tog fakulteta Aleksandar Radovanović kazao je da studenti koji su imali takva iskustva strahuju da to i kažu javno, jer se plaše posledica koje bi mogli imati: "Jedan od naših zahteva je i objavljivanje preliminarnih rezultata istrage. Načelo tajnosti u istrazi već je bilo prekršeno selektivnim puštanjem informacija iz istrage. Mi samo tražimo da se ukine selektivnost i objave svi rezultati istrage".

Na prethodnom protestnom skupu Studentskog parlamenta istaknuto je da je tokom akcije "Indeks" policija saslušavala više od 200 studenata Pravnog fakulteta i da su inspektori MUP Srbije tom prilikom vršili pritisak na studente da potpisuju unapred pripremljene izjave, što je MUP Srbije demantovao.

Međutim, predstavnik grupe apsolvenata Pravnog fakulteta, koji se protive blokadi Rektorata, rekao je da je iza današnje akcije studenata želja da se spreči dalja istraga o korupciji.

R. P. izjavio je Fonetu da je on ogorčen što se u njegovom indeksu nalaze ocene 13 profesora Pravnog fakulteta koji su uhapšeni, kao i da mu je afera nanela neprocenjivu štetu.

"Uskoro bi trebalo da počnem da tražim posao i strahujem da će poslodavci, zbog ovoga što se događalo na Pravnom fakultetu, imati određene predrasude i ozbiljne rezerve prema mojoj diplomi. Jedino potpuno razotkrivanje korupcije može da obezbedi validnost diploma studentima koji su pošteno polagali ispite", rekao je R. P.

Ministarstvo: Konsolidovati nastavu

Ministarstvo prosvete i sporta Srbije naložilo je Pravnom fakultetu u Kragujevcu da hitno raspiše konkurs za upražnjena mesta nastavnika i saradnika i da obezbedi normalno funkcionisanje nastavnog procesa i zaštitu prava studenata u novonastaloj situaciji posle masovnog hapšenja profesora.

U saopštenju Ministarstva od Pravnog fakulteta se zahteva da obezbedi regularnost nastavnog procesa preraspodelom nastavnih aktivnosti dodatnim angažovanjem svojih nastavnika sa drugih institucija, dok traje relevantni krivični postupak i da konsoliduje organe upravljanja tako što će izabrati dekana, prodekana i članove saveta.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da prihvata trenutni sastav Nastavno-naučnog veća, uz napomenu da je ono relevantno za rad i donošenje odluka u skladu sa svojim nadležnostima, i najavilo da će u narednom periodu budno nadzirati rad Pravnog fakulteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.