Blokada Bulevara na četrdeset minuta

Izvor: S media, 12.Avg.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada Bulevara na četrdeset minuta

Radnici gradjevinskog preduzeća KMG "Trudbenik" blokirali na četrdeset minuta tramvajske šine u Bulevaru Aleksandra Karadjordjevića, tražeći od Agencije za privatizaciju isplatu svojih zarada sa namenskog računa u iznosu od 4,5 miliona dolara.

Presednik štrajkačkog odbora KMG "Trudbenik" Djura Djurić izjavio je da je zbog blokade bio zaustavljen tramvajski saobraćaj i da je desetak tramvaja stajalo u redu od 17,20 do 18.00 časova, kada je prekinuta blokada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
On je naveo da je sedamdesetak radnika odlučilo da izadju iz Direkcije preduzeća, gde štrajkuju već 24 dana, i da su shvatili da jedino na taj način mogu da skrenu pažnju javnosti i vlasti na svoje probleme.

"Tražimo svoje zaostale zarade koje smo zaradili u Iraku, ne tražimo novac iz budžeta. Mi već godinu dana tražimo od Ministarstva ekonomije saglasnost da nam se isplati taj novac", rekao je Djurić.

Prema njegovim rečima, preduzeće se nalazi u restrukturiranju, pa zbog toga taj novac ne može da isplati poslodavac, preduzeće "Montera", koje je kupilo imovinu KMG "Trudbenik" na javnom nadmetanju.

"Prodato je 80 odsto imovine "Trudbenika" i 10,5 miliona evra leži na tom privatizacionom računu Agencije za privatizaciju, a naša firma je naplatila svoje radove u Iraku 16,5 miliona dolara i taj novac je na računu preduzeća", rekao je on i dodao da je nedopustivo da novca ima na računu a da radnici ništa od tih sredstava nisu dobili.

Za zarade se radnicima duguje 4,5 miliona dolara.

Djurić je naveo da će radnici i sutra blokirati šine, ali da će ta blokada trajati duže - sat do sat i po.

Preduzeće za projektovanje i gradjenje KMG "Trudbenik" iz Beograda prodato je u martu 2008. godine na licitaciji u Agenciji za privatizaciju za 580 miliona dinara (oko sedam miliona evra) gradjevinskom preduzeću "Montera" iz Beograda.

Prodaja na licitaciji zapravo podrazumeva da se prodaje imovina preduzeća i da novi vlasnik nema obavezu da zadrži radnike i da nastavi kontinuitet proizvodnje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.