Izvor: B92, 01.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bljesak"- 10 godina

Gradiška, Okučani -- Navršilo se 10 godina od akcije hrvatske vojske i policije "Bljesak". U Hrvatskoj se spominju samo poginuli iz vojske i policije.

Dokumentaciono-informativni centar Veritas saopštio je da je od oko 15.000 Srba, koliko ih je u vreme operacije živelo u zapadnoj Slavoniji, za samo 36 sati ubijeno 57 žena i devetoro dece. Direktor tog centra Savo Štrbac kaže da posle 10 godina ni predstavnici medjunarodne zajednice ni hrvatske vlade neće da se bave problemom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nestalih tokom Bljeska

"Još nismo ni ustanovili ni gdje su ti leševi, da li su fizički uništeni, nemamo registrovana grobna mjesta. Istina je i to da niko nije procesuiran nad zločine nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji i u toku cijelog rata, posebno ne za akciju Bljesak, ni od strane hrvatskih sudova ni od strane međunarodnog suda u Hagu", kaže Štrbac.

U crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Gradiški služen je pomen ubijenim i nestalim zapadnoslavonskim Srbima, a sa Mosta spasa spušten je venac u Savu.

Savo Štrbac zamera što se, kada se u Hrvatskoj govori o Bljesku, ne pominju srpske žrtve: "To slave kao svojevrsnu pobjedu i pročitao sam masu izvještaja, ali ono što me posebno razočarava je da samo spominju koliko je bilo žrtava među hrvatskom vojskom i policijom, a niko nijednom rječju ni naslutiti nije dao da ima i civilnih žrtava".

A u Hrvatskoj...

Hrvatski Internet-sajt Index.hr prenosi da je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, na proslavi desetogodišnjice "Bljeska" u Okučanima, kojom se obeležava sećanje na 42 poginula pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio da je ta akcija "sjajno i profesionalno izvedena vojna akcija sa minimumom žrtava", odnosno da je vođena u skladu sa svim vojnim pravilima. Osim Mesića, proslavi je prisustvovao i hrvatski premijer Ivo Sanader, kao i brojni državni zvaničnici. Komentarišući najave pojedinih penzionisanih generala i udruženja dobrovoljaca da neće učesvovati u ovogodišnjem obeležavanju akcije "Bljesak", Sanader je rekao: "Kod proslave godišnjica ovakvih operacija svi moraju biti zajedno, bez obzira na različite političke stavove i uverenja."

"Hrvatski narod i hrvatska država, operaciju oslobađanja zapadne Slavonije, kao i one kasnije (operacije) oslobađanja središnjih delova Hrvatske, nikada neće zaboraviti", rekao je Sanader, napominjući da su te akcije ugrađene u temelje hrvatske države. Puno njih je mislilo da Hrvatska neće uspeti da stvori oružanu silu koja će osloboditi svoje teritorije, kaže Sanader i dodaje da se pokazalo da je Hrvatska imala snage za da stvori snažnu oružanu silu, koja je uspela da oslobodi celu zemlju i da je "ostala jamstvo hrvatske sigurnosti i celokupnosti državne teritorije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.