Izvor: B92, 27.Sep.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blizu leka za dijabetes tipa II

Stokholm -- Moguć spasonosni lek za dijabetes tipa II, na bazi hormona iz debelog creva, rečeno je na kongresu dijabetologa u Stokholmu.

Više od 50 hiljada dijabetologa iz celog sveta okupilo se u Stokholmu na najvećem evropskom kongresu posvećenom unapređenju prevencije, dijagnostike i lečenja šećerne bolesti.

Ohrabrujuća vest za 285 miliona obolelih u svetu je najava mogućeg spasonosnog leka za dijabetes tipa II, na bazi hormona iz debelog creva koji podstiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prirodno lučenje insulina.

Švedska prestonica je proteklih dana ugostila najuglednije svetske endokrinologe i istraživače iz domena šećerne bolesti.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije predviđaju da će se broj obolelih od dijabetesa do 2025. godine približiti cifri od čak 370 miliona obolelih.

Otuda je i pet godina na snazi rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o posebnoj strategiji borbe protiv dijabetesa, jer rastuća pandemija ove bolesti preti da nadvlada zdravstvene resurse pojedinačnih zemalja i dovede u pitanje njihov ekonomski razvoj.

Sve zemlje sveta su pozvane da što pre formiraju efikasne nacionalne strategije prevencije dijabetesa

Roberto Silvijera, načelnik endokrinologije na Univerzitetskoj bolnici u Madridu, ističa važnost prevencije dijabetesa.

"Naša istraživanja kažu da skoro polovina obolelih i ne znaju da imaju dijabetes. Moramo mnogo više da radimo na prevenciji, ali i boljoj dijagnostici, da se bolest otkriva na vreme kada su terapije efikasne u lečenju”, kaže on.

Ahmed Sakran, načelnik endokrinologije u Gradskoj bolnici u Bengaziju, kaže da je pored dobrih rezultata na mnogim poljima, primarna zaštita i dalje slaba tačka u Libiji.

"Moja zemlja je Libija. Imamo 6 miliona stanovnika, 14 odsto populacije ima dijabetes. Na prevenciji još uvek ne radimo dovoljno i posebno nam je primarna zaštita slaba tačka”, navodi on.

" Što se tiče lečenja i prevencije komplikacija uradili smo mnogo. Pre 23 godine u Libiji je broj amputacija kao posledice dijabetesa bio vrlo visok, danas ih gotovo nema. Bitno smo umanjili i broj komplikacija na očima, a posebno srcu”, kaže Sakran.

Na kongresu se govorilo i unapređenju dijagnostike novog podtipa bolesti, dijabetesa tipa III, koji ima blaži tok, ali zahteva ranije uvođenje insulinske terapije.

Svetski istraživači intenzivno rade na unapređenju svih vrsta terapija, a posebnu nadu pruža lek na bazi hormona inkretina koji bi mogao biti i spasonosni lek za dijabetes tipa II, kaže predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes, Nebojša Lalić.

"Iz creva se luči određeni hormon koji podstiče lučenje insulina, znači poboljšava regulaciju glikemije, ali ne samo to, nego izgleda da ima brojne pozitivne efekte na srce i na centralni nervni sistem. I istraživanja su se da tako kažem usijala u tom pravcu”, objašnjava on.

Za obolele od dijabetesa tipa I učinjeno je mnogo na usavršavanju insulinskih pumpi. Predavači iz sveta ukazali su i na nužnost poboljšanja sociološkog statusa dijabetičara kao i na nužnost istraživanja u domenu psihologije zbog visokog procenta depresije kod obolelih od šećerne bolesti.

A poseban pečat kongresu dala je inicijativa za objedinjavanje dijabetologa iz celog sveta u jedinstvenu mrežu kako bi se precizno pratilo širenje bolesti, unapredila naučna saradnja, a pacijenti iz celog sveta mogli da dobiju viši kvalitet zdravstvene usluge.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Blizu leka za dijabetes tipa II

Izvor: Šumadija Press, 28.Sep.2010, 11:15

Moguć spasonosni lek za dijabetes tipa II, na bazi hormona iz debelog creva, rečeno je na kongresu dijabetologa u Stokholmu.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.