Blagojević: Ključni problem zagađenja su individualna ložišta

Izvor: RTS, 18.Jan.2020, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojević: Ključni problem zagađenja su individualna ložišta

Marko Blagojević iz Kancelarije za javna ulaganja, navodi za RTS da su individualna ložišta identifikovana kao jedan od ključnih problema kad je u pitanju zagađenje vazduha zbog toga što je korišćenje uglja, mazuta drveta i dalje masovna pojava u Srbiji.
Marko Blagojević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da više od milion domaćinstava koristi čvrsta goriva, odnosno peći na drvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i na ugalj. Ističe da se situacija u javnim objektima menja na bolje i da je više od 500 obnovljeno.

"Radi se zamena kotlova sa uglja, mazuta, i drva prelazi se na biomasu, na energetski efikasne kotlove i energente. Na taj način, se bitno smanjuju troškovi, ali se bitno smanjuje i zagađenje. Sve se to radi na javnim objektima koji su u sektoru prosvete, zdravstva, socijalne zaštite", objašnjava Blagojević.
Kako dobar primer navodi Mionicu gde je na maloj gradskoj toplani priključeno 18 objekata.
"Ta toplana je omogućila da se troškovi grejanja smanje na 40 odsto od toga koliko je grejanje koštalo pre. Na njoj su priključene i zgrada opštine, policije, vrtić, osnovna i srednja škola, Dom zdravlja, Sportska hala, bioskop...", ističe Blagojević.
Pored menjanja energenata, ističe da se na tim objektima menjaju fasade, stolarija i krovni omotači.
Kako kaže, više hiljada objekata je u prošlosti bilo izloženo nemaru. 
"Nije se u njih dovoljno ulagalo, možda su se više ulepšavali, ali sada lokalne samouprave i sektori identifikuju objekte koji predstavljaju prioritete – zdravstvo za zdravstvo, prosveta za prosvetu, socijalna zaštita za socijalnu zaštitu, naravno uz participaciju lokalnih samouprava", objašnjava Blagojević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Blagojević: Peći na drvo i ugalj najveći izvori zagađenja

Izvor: Danas, 18.Jan.2020

Marko Blagojević iz Kancelarije za javna ulaganja, je izjavio za RTS da su individualna ložišta identifikovana kao jedan od ključnih problema kad je u pitanju zagađenje vazduha zbog toga što je korišćenje uglja, mazuta i drveta i dalje masovna pojava u Srbiji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.