Biti žena u Srbiji

Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biti žena u Srbiji

Beograd -- Jedno istraživanje nedavno sprovedeno u Srbiji pokazalo da 12 odsto ispitanih smatra da je ženama mesto u kući.

Isto istraživanje pokazalo je da je, u shvatanju položaja žena u društvu, Srbija liberalnija od Crne Gore i Turske, ali manje napredna od Hrvatske i Slovenije. Iako im Ustav garantuje ravnopravnost, žene u Srbiji često su žrtve diskriminacije, podsetile su, povodom 8. marta, članice Ženske vlade Srbije.

Članice Ženske vlade Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja za sada postoji samo kao udruženje građana, podsećaju da 8. mart nije samo dan cveća i prigodnih proslava po firmama, već značajan datum u istoriji emancipacije ljudskog roda i podsećanje na neke od tekovina višedecenijske borbe za ravnopravnost, kaže Sonja Liht, koministarka spoljnih poslova u Ženskoj vladi.

"Ništa nemamo protiv da neko sedne i proslavi, ali je važno da se podsetimo da je to pre svega Međunarodni dan žena, zato što je to dan koji obeležava civilizacijski iskorak u emancipaciji žena i celog čovečanstva", kaže on.

Koministarka odbrane Gordana Čomić kaže da njena baba, rođena 1898, nije mogla da ide u školu, a da je ona, rođena 1958, to mogla.

"Moja baba nije mogla da ide u školu, da glasa, da ima imovinu, da se zaposli, nije imala nikakva prava. Ja, samo zato što sam rođena 60 godina kasnije, sve to imam, i normalno je da imam korpus ženskih ljudskih prava i sloboda koje moja baba nije imala. Ni ona ni ja ništa nismo uradile da se to desi, društvo je regovalo", kaže ona.

Iako im novi Ustav Srbije garantuje ravnopravnost, žene u Srbiji teško dolaze do rukovodećih pozicija. Daleko češće nailaze na diskriminaciju pri zapošljavanju kada im se, nezakonito, postavljaju pitanja o bračnom stanju i broju dece.

One zaposlene zarađuju 15 do 30 odsto manje od kolega. Žene u Srbiji ne mogu se pohvaliti da su vlasnice imovine, a obično se previđa da se skoro svaka makar 2,5 sata bavi kućnim poslovima.

U novom parlamentu Srbije sedeće dva puta više žena nego u prethodnom, ali je njihova zastupljenost i dalje ispod standarda koje propisuju evropske institucije. Zakon obavezuje stranke da 30 odsto žena stave na izborne liste, ali im to ne garantuje da će postati poslanice, kaže Marijana Pajvančić, predsedavajuća Ženske vlade.

"Nema pravila koje predlagača liste obavezuje da posle izbora i jednu jedinu ženu predloži za poslanicu. Moj prijatelj Vladimir Goati to zove naknadnom promenom biračke volje", kaže ona.

Ženska vlada zalaže se za donošenje zakona o rodnoj ravnopravnosti i drugih antidiskriminatornih zakona, a javnost poziva da insistira na njihovoj doslednoj primeni.

Novac za brigu, ne za karanfile

Zaposleni banke Sosijete ženeral odlučili su da, umesto tradicionalnih osmomartovskih poklona, uplate 200.000 dinara na račun fonda B92 koji je namenjen izgradnji Sigurne kuće za žrtve nasilja u porodici.

Tako će, umesto karanfila i bombonjera, novac pomoći u zbrinjavanju žrtava nasilja.

A ovim povodom možete pročitati i tekst o istorijatu i današnjoj realnosti Dana žena, bombonjerama i cveću u rubrici Moj ugao.

Performans u Novom Sadu

Više ženskih nevladinih organizacija iz Novog Sada organizovalo je, povodom Međunarodnog dana žena, performans "Ženski trg" na centralnom novosadskom Trgu slobode.

Kako su navele organizatorke, skupom su želele da pokažu da su žene još neravnopravne u društvu u Srbiji, iako čine 52 odsto stanovništva.

Takmičenje sportistkinja sa invaliditetom

Sportsko-rekreativne aktivnosti, koje okupljaju oko 120 žena sa invaliditetom, održavaju se danas, povodom Dana žena, u Domu za osobe sa invaliditetom "Dragiša Vitošević" u Zemunu.

Organizatori smotre su Savet Beograda za sport i rekreaciju invalida i Udruženje stanara Doma. Takmičenje je revijalnog karaktera i ima cilj da okupi što više sportistkinja sa invaliditetom.

Organizator je, u saradnji s donatorima, Teleflorom, Soko Štarkom i picerijom Golub, obezbedio prigodne poklone za sve učesnike i priznanja za najuspešnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.