Izvor: B92, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bioetika i prava pacijenata

Beograd -- Naučnici iz Srbije i Saveta Evrope dogovorili se o saradnji u oblasti bioetike, što treba da unapredi prava pacijenata.

Članovi delegacije Bioetičkog komiteta Saveta Evrope i srpski stručnjaci iz biomedicine razgovarali su juče u SANU o primeni naučnih istraživanja, zakonskoj regulativi i zaštiti ljudskih prava u ovoj oblasti. Predsednik Nacionalnog komiteta za bioetiku pri Uneskovoj komisiji u Srbiji, akademik Dragoslav Marinković, izjavio je novinarima posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovora da je postignut dogovor o bilateralnoj saradnji.

Zaključeno je da Srbija treba da usvoji konvencije i prateće protokole SE, čiji je član, a kojima se reguliše primena novih naučnih metoda u biomedicini i omogući intenzivnija obuka lekara u oblasti bioetike, rekao je on.

Marinković je podsetio da zakon i propisi iz oblasti biomedicine još čekaju u Skupštini na usvajanje, istakavši da bez toga nema pune zaštite prava čoveka u ovoj oblasti.

Profesor nuklearne medicine Univerziteta u Bonu i šef komiteta za bioetiku SE, Elmar Dopelfeld, naveo je da je posle deset godina rasprava, pre dve nedelje usvojen veoma važan protokol o genetskom testiranju u medicinske svrhe, dok se još radi na protokolu o zaštiti humanih fetusa i embriona.

Rasprava o ovim protokolima traje tako dugo jer je genetski inženjering veoma invazivan metod i stavovi o njegovoj primeni su različiti, podsetio je on.

Kada je reč o bioetici, glavna rasprava se, kako je kazao, ne vodi među naučnicima, već o tome pod kojim uslovima nove naučne metode mogu biti primenjene u medicini uz zaštitu ljudskih prava.

Predsednik Etičkog kiomiteta Srpskog etičkog društva Marko Kontić je objasnio da je naša zakonska regulativa "pomalo zastarela" u odnosu na primenu novih tehnologija, pa su s toga i naši propisi o primeni naučnih istraživanja u medicinske svrhe stroži.

Prema njegovim rečima, i školovanje naših stručnjaka je bilo u tom duhu, pa se zato i već prihvaćeni programi i protokoli ne primenjuju.

"Razmena mišljenja sa kolegama iz SE pomoći će nam da dođemo do zakonske regulative koja ne ograničava nauku, ali istovremeno štiti prava pacijenata", kazao je Kontić.

Generalni sekretar Nacionalnog komiteta za bioetiku pri Unesku Zvonko Magić smatra da u Srbiji pacijenti često nisu upoznati sa pravima kada je reč o primeni novih metoda u medicini, a da bi se zaštitili od štetnih posledica i zloupotreba, potrebno je da parlament konačno usvoji novu zakonsku regulativu u ovoj oblasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.