Biće teško zaštiti svetinje na Kosovu

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće teško zaštiti svetinje na Kosovu

Vladika lipljanski Teodosije rekao je danas u Goraždevcu da će biti veoma teško zaštititi manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu koji su često na meti napada.

Povodom prenošenja nadležnosti obezbedjivanja manastira sa Kfora na Policiju Kosova, vladika Teodisije je novinarima rekao da je veoma teško unapred govoriti kako će to obezbezbedjenje da funkcfioniše, ali da ima čvrstu veru da će "Bog zaštiti svetinje" i da će one i dalje "živeti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Ovi manastiri su preživeli mnoge teške trenutke u svojoj prošlosti. I danas, kada nije nimalo lako, nadamo se u Boga da će naći načina i naći ljude koji će zaštiti i naše svetinje i one koji žive u njima", rekao je vladika lipljanski nakon pomena ubijenim srpskim dečacima u Goraždevcu kod Peći.

Prema njegovim rečima, manji manastiri na Kosovu poput Gorioča, Budisavaca, Zočišta, Svetih arhangela i Deviča su u dosta teškoj situaciji.

"Pećka patrijaršija i Dečani su pod zaštitom Unesko i veoma su poznati manastiri. Nije lako ni njih zaštititi. Treba mnogo više snage, mnogo više kapaciteta da bi se ti manastiri mogli zaštititi", rekao je vladika.

Episkop Teodosije je naveo da manastire treba zaštiti, ne samo od razaranja, nego i od svakodnevnih kradja, upada, nasilništva što je, kako je naveo, poznato na tim prostorima.

"Takvih ponašanja bilo je u prošlosti, bliskoj prošlosti, a biće ga verovatno i u budućnosti", rekao je vladika Teodosije.

"Ali, od nas zavisi koliko ćemo biti istrajni, koliko ćemo imati čvrstine, vere i istrajnosti u onome što je naš put, naš poziv da budemo pravoslavni hrišćani, Srbi, ono što smo vazda i bili na ovim prostorima koji su nam vazda pripadili, a nadamo se uz Božju pomoć da će nam i dalje pripadati", rekao je episkop lipljanski Teodosije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.