Izvor: Blic, 26.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće posla na izgradnji puta

Bez posla je u Pirotskom okrugu preko 15.000 lica. U odnosu na jun prošle godine, taj broj je smanjen za 864 lica, odnosno za 5,5 odsto. Stopa nezaposlenosti u opštinama Pirotskog okruga je najmanja u Pirotu i iznosi 28,7 posto, dok je najviša u Beloj Palanci i iznosi 47,8 odsto radno sposobnog stanovništva.

Zato je zadatak novog Saveta Pirotskog upravnog okruga poboljšanje kvaliteta života građana, smanjenje nezaposlenosti i privlačenje stranih investicija. To su saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinarima načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović i predsednici opština Pirot, Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica.

- Prosek plata u sve četiri opštine je niži od republičkog proseka. Nadamo se da će veliki infrastrukturni objekti, kao što su početak izgradnje autoputa Niš - bugarska granica, rekonstrukcija pruge i izgradnja kraka gasovoda, podstaći privredni razvoj i otvoriti nova radna mesta - rekao je Stamenović, dodajući da treba iskoristiti i blizinu Bugarske, članice EU.

- Pod veoma povoljnim uslovima davaćemo zemljište budućim investitorima za grinfild i braunfild investicije. Bilo koji od investitora koji dođe u Pirot, ukoliko ne nađe interes da investira ovde, preporučićemo mu susedne opštine. Važno je da investitori ostanu u Okrugu - rekao je predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

Predsednik opštine Babušnica dr Slavoljub Kostić rekao je da oni žele da iskoriste sva pozitivna iskustva susednih opština, dok Aleksandar Živković, predsednik opštine Bela Palanka, smatra da se i dosad u nekoliko navrata pokazalo da je kad god su opštine Okruga nastupale zajednički prema Republici bilo i konkretnih rezultata.

- Dogovaraćemo se o svim važnim pitanjima. Ideja je da se sednice Saveta ne održavaju samo u Pirotu, sedištu Okruga, nego i u svim opštinama, kako bi na licu mesta čuli probleme tih sredina - dodao je Živković.

Prvi čovek Dimitrovgrada dr Veselin Veličkov kaže da je zajedničko delovanje u Okrugu potrebno i kako bi se lakše stizalo do pretpristupnih fondova Evropske unije.

- Lokalne samouprave moraju da se organizuju i dođu do tih sredstava. Moramo da delujemo kao celina. Orijentacija sve četiri opštine treba da bude upravo zajednički nastup prema tim fondovima i iskorišćavanje svih mogućnosti za razvoj - rekao je Veličkov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.