BiH i Srbija najtoplije u Evropi

Izvor: BKTV News, 24.Okt.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH i Srbija najtoplije u Evropi

Pravi toplotni talas pogodio je jugoistočnu Evropu, a područje Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu je bilo ubedljivo najtoplije u Evropi.
Kako navodi Crometeo.hr, prostrani ciklon s centrom nad Severnim morem velikom delu kontinenta donosi natprosečnu temperaturu, pa su zato zabeležene temperature vazduha koje su primerenije kraju avgusta, nego kraju oktobra.
Tako je čak 32 stepena izmereno u Loznici na zapadu Srbije, a u Tuzli i Zenici, u BiH – 31 stepen.
Temperature iznad >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 30 stepeni izmerene su još samo na nekoliko meteoroloških stanica na Kipru i u Francuskoj.
Kako navodi ovaj meterorološki sajt, ovako visoke temperature vazduha u ovom delu godine predstavljaju redak događaj, iako ne i nezabeležen.
Tako je, na primer, neobično toplo bilo i u poslednjoj dekadi oktobra 2006. godine.
Te godine, 24. oktobra, u Beogradu je izmereno rekordnih 30 stepeni, a 27. oktobra isto toliko izmereno je u Bihaću. I u Kninu je tada bilo veoma toplo -28 stepeni.
Vrućine su moguće i u novembru, podseća se, pa je tako 5. novembra 2008. u Makarskoj u 21 sat uveče izmereno 27 stepeni.
Sve do kraja meseca na celom području jugoistočne Evrope zadržaće se natprosečno toplo, ali se tako visoke temperature, kao što su izmerene u sredu, verovatno neće ponoviti, navodi Crometeo.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.