Bezdan: Dunav, za sada, nezagađen

Izvor: B92, 09.Okt.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezdan: Dunav, za sada, nezagađen

Bezdan -- Prema analizama uzoraka vode izvršenim na mernim mestima kod Bezdana, u Dunavu nema povećane koncentracije teških metala.

Kako nam je rečeno u Hidrometeorološkom zavodu Srbije, kvalitet vode je za sada zadovoljavajući, ali se glavni talas sa opasnim materijama na teritoriji naše zemlje očekuje u ponedeljak.

Uzorci vode iz Dunava se kod Bezdana uzimaju na tri sata i tako će biti dok talas sa zagađenjem iz Mađarske ne prođe, kaže direktor za kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životne sredine RHMZS-a Branislav Gavrić.

U međuvremenu mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će severni zid iz kojeg je u ponedeljak iscureo hemijski otpad, verovatno, popustiti i da bi moglo da dođe do novog izlivanja otpada koji je gušćeg sastava od prethodnog.

Orban je dosdao da je u selu Kolotar, iz kojeg je jutros evakuisano stanovništvo, u toku izgradnja brane, dok su stanovnici obližnjeg mesta Devečera, koji bi, takođe, mogli da budu evakuisani, zasad, bezbedni.

Mesto nesreće su bili prinuđeni da napuste i domaći i strani novinari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.