Bezbedno priobalje Save

Izvor: S media, 06.Jan.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbedno priobalje Save

Vodostaj Save je u porastu i kod Sremske Mitrovice, a danas je izmeren vodostaj od plus 635 santimatara.

Kako je Tanjugu potvrdio direktor Vodoprivredne organizacije "Sava" Slavko Dubljević, redovna odbrana od poplave na ovom delu reke se proglašava pri vodostaju od 650, a vanradna pri 750 santimatara.

Nema nagoveštaja da bi narednih dana vodostaj značajnije porastao.

O nasipu dugom sto kilometara, od Jamene do Hrtkovaca, brine Vodoprivredno preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "Sava". Rekonstruisan je, uzimajući u obzir najviši vodostaj Save u toku hiljadu godina.

Preostalo je da se obnovi nešto više od dva kilometra nasipa kod Hrtkovaca. Medutim, kod tog sela je u toku proces erozije obale, tako da je reka već gotovo stigla do prvih kuća. Ozbiljno je ugroženo praistorijsko naselje Gomolava, koje se tu nalazi, a pojedini lokaliteti su već delom ili u potpunosti uništeni.

Mitrovačko Vodoprivredno preduzeće sačinilo je projekat sanacije i tog dela obale, ali sada još nema sredstava da se on i realizuje.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka u Sremskoj Mitrovici je uradjen izuzetno skup projekat izgradnje potpuno nove obaloutvrde. Time je najveći sremski grad ne samo potpuno zaštićen od visokih voda Save, već je konačno izašao na reku.

Medjutim, mogućnosti koje su time stvorene još ni izdaleka nisu iskorišćene. Najneuralgičnija tačka na ovom delu vodotoka Save do prošle godine bila je ustava Stojšića bogaz, kod Čavrntije, na desnoj obali reke, gde su posle havarije, koja se tu dogodilla, bile u opasnosti hiljade hektara oranica, pa i grad Šabac.

Sredstvima obezbedjenim iz Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja, ustava je u potpunosti rekonstuisana, tako da je i taj deo priobalja Save bezbedan, a projakat je realizovalo mitrovačko Vodoprivredno preduzeće "Hidrosrem".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.