Bez zuba svaki  četvrti građanin

Izvor: Blic, 20.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez zuba svaki četvrti građanin

Od ukupnog broja odraslih u Srbiji svega 8,5 odsto njih ima sve zube, četvrtini, tačnije 26,6 odsto, nedostaje više od 10 zuba, a 60 odsto njih ne pere zube svakog dana, pokazalo je istraživanje zdravlja naših stanovnika, koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja sa Institutom za javno zdravlje „Batut".

- Istraživanje je pokazalo da svega 40 odsto ispitanih stanovnika pere zube jednom ili više puta dnevno. Primer za najredovnije održavanje oralne higijene je žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 35 godina iz Beograda i to iz kategorije najbogatijih. Takođe, pokazalo se da se iz godine u godinu smanjuje broj odraslih koji odlaze kod stomatologa sa 36,8 odsto na 30,7 odsto. Treba reći da od tog procenta svega 15,1 odsto njih ide na kontrolu zdravlja usta i zuba. Znači, ne samo da je malo onih koji odlaze kod zubara, već je i mali broj onih koji to čine zbog kontrole - kaže za „Blic" dr sci. med. Milica Šćekić, koordinator

Najbogatiji redovno peru zube

Od ukupnog broja Srba koji redovno peru zube (njih 40 odsto) oralnu higijensku naviku imaju najbogatiji, a najmanje najsiromašniji.

Najbogatiji: 67,9 odsto

Bogatiji: 52,7 odsto

Srednji sloj: 40,1 odsto

Siromašniji: 29,8 odsto

Najsiromašniji: 13,9 odsto

nacionalne kampanje „Nedelja zdravlja usta i zuba" iz Instituta „Batut".

Bezubim stanovnicima naše zemlje najčešće nije neprijatno da se zbog toga široko osmehuju. U svetu se kod stomatologa odlazi zbog parodontologije, karijesa, estetskih, a naročito funkcionalnih problema vezanih za gubitak zuba. U Srbiji se ide samo kad se mora! Stručnjaci napominju da učestalost posete stomatoloških ordinacija zavisi od razvijenosti zemlje, kulture, običaja, načina ishrane, ali i organizovanosti i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Istraživanja u svetu i kod nas pokazuju da nijedan sistem zdravstvene zaštite ne može da obezbedi dobro opšte zdravlje i zdravlje usta i zuba bez aktivnog učešća pojedinca, porodice i društva u celini.

- U Srbiji 18 godina organizujemo kampanju „Nedelja usta i zuba" i pokazalo se da mladi sve redovnije posećuju stomatologe. Smanjuje se i broj dece koja nisu nikada posetila stomatologa. Njih je sada 3,2 odsto. Bitno je podsetiti da su mladi u očuvanju zdravlja usta i zuba obuhvaćeni kroz primarnu zdravstvenu zaštitu. Stomatolozi vredno rade i obuhvataju svu decu - objašnjava dr Šćekić.

„Nedelja zdravlja usta i zuba" organizuje se svake godine od 12. do 17. maja zbog značaja tog segmenta zdravlja u ukupnom, opštem zdravlju svakog čoveka.

- Nema opšteg zdravlja bez zdravlja usta i zuba! Zato je bitno da se oralna higijena redovno održava posle svakog obroka, a obavezno ujutru i uveče. Treba povećati kontrolu pojedinca, podstaći porodicu, roditelje i sve segmente društva. Posebno mlade, da bi stekli navike zdravstvenog ponašanja koje doprinosi očuvanju ukupnog zdravlja. Treba ih učiti da pravilno peru zube, da jedu raznovrsnu hranu bogatu kalcijumom i fosforom, da menjaju četkicu na dva do tri meseca i da redovono odlaze na kontrole - kaže dr Šćekić.

Svake godine u toku „Nedelje zdravlja usta i zuba" organizuje se konkurs za najbolje literarne i likovne radove u predškolskim i školskim ustanovama. Kroz kreativnost deca se uče određenom ponašanju, a ono kasnije prerasta u naviku. Na ovogodišnjem konkursu najbolje su se pokazala deca iz Medveđe.

Kada početi sa stomatološkim pregledima?

Stomatološki pregled trebalo bi da otpočne majka sa bebom u stomaku, a posle rođenja deteta trebalo bi da to postane redovna zdravstvena obaveza. Nauka je dokazala da zubne bolesti uzrokuju mnoga teška oboljenja, a kod nas se zubi peru ujutro kada to u stvari predstavlja estetsku potrebu više nego zdravstvenu. Jutarnje pranje zuba nikada ne može da nadomesti štetu koja je nastala u toku noći ako se zubi ne operu pre spavanja. Najbolje je zube prati posle svakog obroka, ali to gotovo da ne postoji u srpskim porodicama.

Koliko košta odlazak kod zubara

Prosečna cene

Državne ambulante

Privatne

ambulante

Pregled

200

besplatan

Vađenje

500-800

1.600-2.400

Snimanje

120

240-800

Lečenje kanala

500-800

4.000

Plomba

500-1.000

1.600-2.400

Proteze

4.000-5.500

12.000-28.800

Implatanti

ne radi se

56.000-80.000

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.