Izvor: B92, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez tela za reagovanje na havarije

Beograd -- Srbija u ovom trenutku nema državno telo, ni plan za reagovanje u slučaju priodnih katastrofa ili havarija velikih razmera.

Prema oceni stručnjaka, ovom ozbiljnom riziku građani Srbije su izloženi zato što je država gotovo potpuno zapustila sistem funkcionisanja civilne zaštite tokom prošle decenije.

Smatrajući verovatno da se radi o jednoj od ideoloških zabluda nekadašnje SFRJ, vlasti u Srbiji gotovo su potpuno zaboravile na civilnu zaštitu građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Da je takva organizacija ipak potrebna svedoče brojni izazovi kojima je stanovništvo bilo izloženo samo u poslednjih nekoliko godina. Počev od NATO bombardovanja preko mirnodopskih poplava u Banatu, klizišta u Bogdanju, eksplozija vojnog skladišta u Paraćinu do povremenih hemijskih akcidenata.

Civilna zaštita u ovom trenutku u Srbiji je prosto obezglavljena, jer nema ni komandanta, ni republički štab.

"U ovom trenutku mi nemamo tog prvog čoveka civilne zaštite u Srbiji. Formalno pravno, imajuči u vidu da još nije stavljen van snage zakon o odbrani Srbije iz 1991. prvi čovek CZ u Srbiji trebalo bi da bude potpredsednik vlade RS. Jednostavno rečeno, Srbija u ovom trenutku nema organizovan državni odgovor na izazove, rizike i pretnje koji u miru ugrožavaju stanovništvo i materijalna dobra", kaže načelnik uprave za odbranu Srbije Milan Popadić.

Do devedesetih Srbija je imala planove delovanja civilne zaštite u svim sitaucijama, a danas, kaže Popadić, osnivaju se ad hok krizni štabovi, što oduzima dragoceno vreme za reagovanje, čime se povećava rizik od žrtava, povređivanja i štete.

Zbog poplava, ali i čestih hemijskih incidenata, štab civilne zaštite u Pančevu ima pune ruke posla. Po zakonu, gradonačelnik Srđan Miković je i prvi čovek lokalnog štaba. On kaže da je zbog nepostojanja sistema na državnom nivou lokalna samouprava u kriznim situacijama prepuštena sebi i ličnim iskustvima i organizacionim sposobnostima.

"Svi smo pred ogormnim rizikom. Znači konkretno 130 hiljada građana opštine Pančevo može da bude u rizičnoj situaciji. I ne samo to, nego i dobar deo Beograda. Jer niko ne može da povuće granicu između opština i da kaže neće ništa od opasnosti da pređe preko te granice", kaže Miković.

U upravi za odbranu Srbije najavljuju da će novi Zakon o civilnoj zaštiti biti predložen sledećoj vladi i novom sazivu skupštine. Po tom zakonu ubuduće bi ova organizacija trebalo da bude formirana kao samostavlna uprava za vanredne situcije.

Većina zemalja u okruženji na isti način je definisala civilnu zaštitu, a neke države kao Rusija imaju čak i ministarstva za vanredne situacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.