Bez stava o zvanjima

Izvor: Politika, 26.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez stava o zvanjima

Studenti zatražili od Skupštine KONUS-a da ne menja odluku Rektorskog saveta

Ni posle višečasovne rasprave, Veće Beogradskog univerziteta na jučerašnjoj sednici nije donelo nikakvu odluku povodom nedoumica nastalih zbog najavljenog izjednačavanja zvanja "diplomirani" i "master". Profesori su se saglasili da danas zaseda komisija Veća, koja bi trebalo da utvrdi stav o odluci Rektorskog saveta o izjednačavanju diploma VII-1 stepena stručne spreme stečene po ranijim propisima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa diplomama novih master studija.

Pred članove Veća BU juče su izneti zaključci Naučno-nastavnog veća Ekonomskog fakulteta o tome da je "za ovu visokoškolsku ustanovu ovakva ekvivalencija diploma neprihvatljiva". U ovom zaključku se, takođe, od prorektora profesora dr Aleksandra Lipkovskog zahtevalo da se izjasni o svom istupanju u javnosti povodom izjednačavanja zvanja. Od prorektora je takođe zatraženo da objasni optužbe "kako se dekani pojedinih fakulteta protive ovom principu zbog gubitaka prihoda od upisa na master".

Profesor Lipkovski je potvrdio svoj stav da su dekani protivni upravo iz razloga koje je naveo i naglasio da je Rektorski savet doneo pravedan princip koji izjednačava prava diplomiranih sa masterima.

Zbog nepostojanja kvoruma, nije prihvaćen ni predlog Veća grupacija društvenih nauka da se od prorektora Lipkovskog traži preuzimanje odgovornosti za izrečeno i da se stav Rektorskog saveta "da postoji ekvivalencija" okarakteriše kao grubo kršenje Zakona o visokom obrazovanju.

Zato profesor dr Branko Medojević, predsednik Veća grupacije društvenih nauka, nije prihvatio članstvo u komisiji koja će danas da zaseda.

U burnoj raspravi, mogle su se čuti i primedbe da se saopštenje Rektorskog saveta od 20. oktobra suštinski razlikuje od dopisa koji je rektor prosledio dekanima, jer se u prvom slučaju navodi da je RS ustanovio da postoji ekvivalencija, dok se posle kaže da će se o tome još raspravljati.

Juče se u toku dana oglasio i Savez studenata Beograda, "povodom najave predsednika Konferencije univerziteta Srbije, rektora Dejana Popovića, da će sazvati Skupštinu KONUS-a na kojoj će se razmatrati pitanja izjednačavanja starih sa novim diplomama".

– Studenti podsećaju da se ne sme izgubiti iz vida činjenica da je ova odluka već doneta od strane relevantnog organa KONUS-a – Rektorskog saveta. Rektori državnih i privatnih univerziteta Srbije su 19. oktobra potanko analizirali argumentaciju koju su ponudili studenti, nakon čega su glasanjem usvojili kriterijume za izjednačavanje diplomskih studija u skladu sa ranijim propisima sa novim diplomskim-master studijama.

Ukoliko bi tok Skupštine KONUS-a bio takav da se odluka rektora preinači, to bi bio pokazatelj duboke krize koja je zahvatila domaću akademsku javnost i znak nespremnosti da se univerziteti uhvate u koštac sa prednostima koje donosi reforma obrazovnog sistema Srbije – ističe se u ovom saopštenju SSB.

Rektor je na jučerašnjoj sednici Naučno-nastavnog veća Beogradskog univerziteta ponovio da će se Skupština KONUSA održati.

J. Stevanović

[objavljeno: 26.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.