Bez radikalnih mera zbog vrućina

Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez radikalnih mera zbog vrućina

Njemu lakše nego 'radničkoj klasi': Beogradski ZOO vrt (Beta)

Beograd, Niš, Novi Sad, Bukurešt, Bratislava -- Iako je i danas temperatura u Srbiji oko 40 stepeni, Vlada ne planira uvođenje vanrednog stanja. Inspekcija na pijacama.

Umesto toga, Vlada Srbije je prihvatila preporuku Ministarstva rada i socijalne politike o prekidu rada zaposlenih na otvorenom od 11 do 16 časova. Ministar Rasim Ljajić rekao je juče da radikalnije odluke u ovom trenutku nije moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doneti bez konsenzusa sindikata i poslodavaca i naveo da bi u suprotnom Vlada verovatno bila suočena sa zahtevima poslodavaca za nadoknadu štete.

Ministarstvo rada i socijalne politike ponovilo je danas u saopštenju da nije zabranilo rad, nego da je dalo preporuku. "Ministarstvo navodi da zabranu rada u određenom periodu nije moguće uvesti bez saglasnosti svih socijalno-ekonomskih partnera", navodi se u saopštenju.

Na veoma visokim temperaturama obaveza poslodavaca je da striktno primenjuju odredbe Zakona o radu i Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i da preduzmu sve preventivne organizacione, tehničke, medicinske i druge mere bezbednosti i zdravlja na radu koje podrazumevaju i drugi režim rada, piše u saopštenju.

Kako se navodi, odeljenja Inspekcije rada dežuraju u svim okruzima u Srbiji i daju informacije i savete poslodavcima i zaposlenima o merama koje bi trebalo da preduzmu dok traju visoke temperature.

Slično je postupio i Grad Beograd, koji je odredio Uputstvo za sprovođenje plana mera i aktivnosti za zaštitu zaposlenih u periodu izrazito visokih temperatura.

Uputstvo je određeno svim delovima gradske uprave, opštinskim upravama i javnim preduzećima.

U skladu sa Zakonom o radu, Uputstvo nalaže preraspodelu radnog vremena tako da se obezbedi potpuna zaštita života i zdravlja zaposlenih, ali i kontinuitet u pružanju svih usluga građanima.

Uputstvo nalaže i da se utvrdi obavezni odmor zaposlenih u trajanju od najmanje 60 minuta. Grad Beograd je Uputstvo preporučio i ostalim privrednim subjektima na teritoriji Beograda.

Danas su zabeležene i rekordne temperature u Slovačkoj i Sloveniji, dok je u Rumuniji i Austriji bilo više smrtnih slučajeva zbog vrućina. Opširnije o vrućinama u regionu.

Čanak: (Ne)logična odluka

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak kaže za B92 da odluka Vlade zvuči logično jer je vanredno stanje u svakoj državi veoma skupa stvar koja pokreće brojne mehanizme.

"Samo pokretanje i zaustavljanje procesa vanrednog stanja u državi bi trajalo jako dugo, duže nego što će trajati udarni toplotni talas", kaže Čanak.

Međutim, on kaže da mu odluka o skraćenju radnog vremena nije logična. "Recimo, kako će se to izvesti u Kolubari, gde su površinski kopovi? Da li će biti zabranjen rad, što bi za posledicu imalo nedostatak struje u Srbiji?", kaže on.

"U celoj Evropi imamo neuobičajene temperature, recimo u Austriji je više od 40 stepeni, što je još neuobičajenija pojava nego u Srbiji, pa nisam čuo da razmišljaju o vanrednom stanju. Jednostavno, ovakva stanja traju sedam ili deset dana od 365, pa je potrebno strpljenje", smatra Čanak.

"Onaj poslodavac koji je u mogućnosti da prilagodi proces proizvodnje, a da nema štetu, svakako to treba da uradi. Potrebno je da u situacijama kao što su zatvoreni prostori, da poslodavac svakako uloži sredstva u klimatizaciju, ali da menja čitav proces proizvodnje i da snosi velike gubitke - to ne bih očekivao ni od sebe, a kamoli od nekog drugog", kaže on.

Oprez na pijacama

Na uličnim i pijačnim tezgama u Beogradu pojačana je inspekcija jer je u pitanju roba koja se vrlo brzo kvari.

Veterinarska inspekcija pojačala je kontrolu ispravnosti proizvoda na pijacama zbog visokih temperatura, a na beogradskim pijacama zabranjena je prodaja jaja na otvorenom.

Iz Veterinarske inspekcije apeluju na građane da ne kupuju namirnice koje nisu skladištene kako treba.

"Ako na pijacama ne rade rashladne vitrine, ako se vade namirnice van rashladnih uređaja i na takav način se stavljaju u promet, one će sigurno za dva do tri sata biti neispravne", kaže Sanje Čelabićanin, načelnica Veterinarske inspekcije.

Prema njenim rečima, pijačna uprava je direktno odgovorna za uslove u kojima se namirnice puštaju u promet.

Zbog ispravnosti proizvoda i zdravlja građana, neophodno je osigurati hladni lanac, od mesta proizvodnje, transporta, preko mesta skladištenja do uslova prodaje.

Vode dovoljno, ali se apeluje na manju potrošnju

Zamenik generalnog direktora Beogradskog vodovoda Vesko Filipović rekao je danas da je zbog vrućina u nekim prigradskim naseljima potrošnja vode povećana 80 odsto, a da je maksimalno povećanje potrošnje vode koje to preduzeće može da obezbedi oko 20 odsto.

On je rekao da vode za piće i za potrebe lične higijene ima dovoljno, a da je problem što se ona u neograničenim količinama troši na zalivanje betona ili fasada. "Niska cena vode je razlog za rasipanje, nema potrebe vodom za piće zalivati bašte i druge površine", kaže on.

Vrućina utiče na porast nervoze i agresije

Visoka temperatura povećava nervozu ljudi, te su ekipe beogradske službe Hitne pomoći danas, pored kolapsa na javnim mestima, reagovale i zbog posledica agresivnog stanja.

"Nervoza je propratna posledica visokih temperatura, pa su naše ekipe danas morale da reagovuju i na situaciju u kojoj je sin pretukao oca", rekla je za agenciju Beta lekar beogradske Hitne pomoći Nada Macura.

Vrućina izaziva i pad koncentracije, te su u Beogradu danas zabeležene i dve povrede radnika na gradilištu.

Niš: Mere za zaštitu

Gradski štab za upravljanje kriznim situacijama u Nišu doneo je mere zaštite od visokih temperatura kojim se zabranjuje nenamensko trošenje vode iz gradskog vodovoda, a naloženo je postavljanje cisterni s vodom za piće na najprometnijim mestima.

Javno komunalno preduzeće Naisus dužno je da popravi sve javne česme u gradu, a JKP Medijana da ujutru i uveče poliva vodom ulice, staze, parkirališta, parkove i zelene površine.

Krizni štab je naložio gradskoj upravi i javnim preduzećima da organizuju rad šalterskih službi do 10 i posle 18 časova. Bankama, poštama i drugim organizacijama i ustanovama preporučeno je da radno vreme podele na sličan način.

Nalaže se svim javnim i javnim komunalnim preduzećima u gradu koja izvode radove na otvorenom ili vrše nadzor nad izvođenjem tih radova, da od 11 do 16 časova obustave rad svih zaposlenih na otvorenom prostoru, u skladu s preporukom Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Predviđena je pojačana inspekcijska kontrola namirnica, a prodaja mleka, mlečnih proizvoda i jaja na pijacama obustavlja se posle 10 časova.

Preporučuje se građanima da ne borave na otvorenom prostoru od 10 do 17 časova i da nose laganu odeća svetlih boja, naočare za sunce, šešire i kape.

Vojvodina: Veće za praćenje uslova rada na vrućini

U Izvršnom veću Vojvodine je danas formirano Koordinaciono telo Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta za sprovođenje mera i praćenje situacije u oblasti rada u uslovima ekstremno visokih temperatura.

Kako je saopšteno, članovi tog tela, koje čine predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Unije poslodavaca Vojvodine i sindikata, podržali su preporuke Sekretarijata koje se odnose na preduzimanje mera za zaštitu zdravlja usled ekstremno viskokih temperatura ovih dana.

Preporukom je apelovano na poslodavce da sve hronične bolesnike, koji imaju lekarsko uverenje o štetnosti izlaganja visokim temperaturama, oslobode rada u vremenu od 11 do 16 časova uz mogućnost nadoknade rada u drugom vremenskom terminu.

Takođe, od poslodavaca je zatraženo da predvide preraspodelu radnog vremena, prekid rada ili kraće radno vreme, posebno u građevinarstvu, livnicama i drugim radnim mestima gde su naročito teški uslovi rada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.