Čistih računa samo tri od 18 institucija

Izvor: Blic, 25.Dec.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čistih računa samo tri od 18 institucija

Radoslav Sretenović

Prvi čovek DRI kaže da će ta institucija podneti više od 20 prekršajnih prijava početkom januara. Odgovorni za trošenje budžetskog novca u 2008. su činovnici u dve vlade - kabinetu Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića, budući da se Vlada promenila sredinom 2008, za koju je DRI sačinila izveštaj.

Radoslav Sretenović kaže da ovih dana završavaju posao na prekršajnim prijavama, dok će analiza o mogućim krivičnim prijavama potrajati još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neko vreme.

- Radili smo analizu celog izveštaja i na osnovu nje sastavljaju se prijave za kršenje Zakona o radu, Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnim nabavkama. Nakon toga ćemo ih proslediti nadležnim organima za prekršaje. Nema privilegovanih i nedodirljivih. Biće podneto više od 20 prijava. Za krivične prijave još nije završena analiza - kaže Sretenović i dodaje da će one biti podnete eventualno tokom januara.

Na pitanje novinara o "malom" broju prijava u odnosu na 170 strana izveštaja u kome su mahom navedene nepravilnosti, Sretenović kaže da će prijave biti objedinjene.

- Prijave će se praviti po revidiranim subjektima i to tako što će po osnovu kršenja svakog od tri zakona biti pisana po jedna prijava - objašnjava Sretenović.

Prevedeno, velika većina kontrolisanih dobiće jednu do maksimalno tri prijave, jer će višestruka povreda jednog zakona biti spakovana u jednu prijavu. To međutim, ne znači da će po svakoj od njih odgovarati samo jedan čovek.

- Bez obzira na to što se radi o jednoj prijavi, za svaku njenu stavku će odgovarati pojedinačno lice - konkretizuje Sretenović.

Na pitanje da li će deblji kraj izvući knjigovođe koje je premijer Cvetković nedavno označio kao odgovorne za kršenje zakona, naš sagovornik odgovara:

"Odgovaraće svi koji su kršili propise, a konkretno i knjigovođe i državni sekretari i ministri. Knjigovođe su poslednji u lancu odgovornosti."

Sretenović je odgovorio i na zamerke stručne javnosti, koja je upozorila na činjenicu da prekršaji po određenim zakonima kao što je Zakon o javnim nabavkama zastarevaju u roku od godinu dana. On kaže da je "tačno da zastarevaju po osnovu Zakona o javnim nabavkama, ali ne i po osnovu Zakona o budžetskom sistemu na osnovu koga se mogu sankcionisati".

- Nevezano za to da li zastarevaju ili ne, mi ćemo podneti prijave protiv svih koji su kršili zakon u celoj 2008. godini. Tačno je da postoji vremenski raskorak između perioda obavljanja revizije i zastarevanja pojedinih prekršaja, ali je ovaj problem kod javnih nabavki prevaziđen pozivanjem na Zakon o budžetskom sistemu - poručuje Sretenović.

On kaže da će DRI tražiti i da se ovaj problem prevaziđe, jer revizija se uvek vrši u tekućoj godini za prethodnu.

Pitanje vremena interesantno je i sa stanovišta ko će se zapravo tretirati kao odgovoran - onaj koji sada sedi u kontrolisanim institucijama ili onaj koji je tu bio kada je zakon kršen, zato što je Srbija u toku 2008. godine koja je obuhvaćena izveštajem imala dve vlade.

- Niko neće biti amnestiran. Oni koji više nisu na vlasti, a zakon je kršen u njihovo vreme, dobiće prijavu - izričit je prvi čovek DRI.

Sledeće godine DRI će zaposliti nove revizore, a Sretenović obećava da, ukoliko DRI obezbedi dovoljno revizorskog kadra, oni će ući i u neka od javnih preduzeća i opštinske budžete.

- Verujem da će zakon biti promenjen i plate revizorima povećane, jer mi zaista imamo veliki problem s tim. Neće niko toliku odgovornost za malu zaradu - ističe Sretenović.

Resorni ministri trebalo bi dobro da se preispitaju šta su i kako radili u "godini krize" pošto će dogodine revizija biti sveobuhvatnija.

Sa postojećim kapacitetima DRI je ove godine kontrolisala one korisnike koji spadaju u rizična područja. To su oni koji su u ukupnim troškovima imali više od tri odsto.

Koga je kontrolisala DRI?

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Ministarstvo kulture

Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo prosvete

Ministarstvo trgovine i usluga

Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo za KiM

Ministarstvo finansija

Ministarstvo odbrane

Ministarstvo zdravlja

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa

Republička direkcija za imovinu

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj

NEĆE BITI PREKRŠAJNIH PRIJAVA:

Ministarstvo infrastrukture

Uprava carine

Poreska uprava

Premijer podržava DRI

Premijer Srbije Mirko Cvetković posle objavljivanja izveštaja rekao je da knjigovođe treba poslati na obuku, a nedavno gostujući na RTS rekao je „da se u javnosti više raspravlja o tome šta piše u izveštaju nego o tome da je on prvi u istoriji Srbije”. Sretenović potvrđuje da se susreo sa Cvetkovićem koji je pohvalio izveštaj. „Ne mogu da kažem baš sve o čemu smo razgovarali, ali je premijer naš izveštaj pohvalio, pogotovo što ga je upoređivao sa nekima iz okruženja. Razgovarali smo i o izmeni Zakona o DRI, što je premijer i podržao”, kaže Sretenović.

Hitno izmeniti antikorupcijske zakone

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija”, kaže za „Blic” da je dobro što će DRI u skladu sa svojim nadležnostima pokrenuti prekršajne prijave. Ipak, dodaje Nenadić, bilo bi bolje da je to učinjeno čim su prekršaji uočeni.

- To što po Zakonu o javnim nabavkama prekršaji zastarevaju u roku od godinu dana, ukazuje na to da ga treba menjati. Treba izmeniti i sve druge antikorupcijske zakone u kojima zastarelost nastupa tako brzo - poručuje Nenadić.

On navodi da nije ista društvena opasnost kada pešak pređe ulicu mimo prelaza i kada se stranka finansira na nezakonit način.

- Zastarelost i u tom zakonu je godinu dana. Pokretanje prekršaja koje je najavila DRI biće prilika i da vidimo šta je istina od onoga što se govorilo i o samom izveštaju, ali i o kontrolisanim institucijama - zaključuje Nenadić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DRI podnosi više od 20 prijava

Izvor: B92, 26.Dec.2009, 01:40

1571. Rođen nemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler. Uz pomoć tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu...1822. Rođen francuski hemičar i biolog Luj Paster, izumitelj vakcina protiv besnila, antraksa i crvenog vetra. Izumeo...

Nastavak na B92...

Sretenović: Čistih računa samo tri od 18 institucija

Izvor: SrbijaNet.rs, 26.Dec.2009

Od svih 18 institucija koje je kontrolisala Državna revizorska institucija (DRI), samo protiv tri sigurno neće biti podnete prekršajne prijave posle Nove godine, a to su Uprava carine, Ministarstvo infrastrukture i Poreska uprava, izjavio je predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović....

Nastavak na SrbijaNet.rs...

DRI će podneti više od 20 prekršajnih prijava

Izvor: EMportal, 26.Dec.2009

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je da će DRI podneti više od 20 prekršajnih prijava, uključujući one protiv Uprave carina, Ministarstva za infrastrukturu i Poreske uprave.

Nastavak na EMportal...

DRI: Svi će biti prekršajno gonjeni

Izvor: B92, 26.Dec.2009

Beograd -- Svi državni službenici za koje postoji sumnja da nisu poštovali zakon biće prekršajno gonjeni, kaže direktor Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović...Za nepravilnosti koje su utvrđene revizorskim izveštajem, navodi on, prekršajne prijave biće podnete po Zakonu o budžetskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.