Izvor: Blic, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez potvrde o nezaposlenosti nema vize

Bez potvrde o nezaposlenosti nema vize

Svako ko je nazaposlen, a nije prijavljen u Nacionalni zavod za zapošljavanje, teško će ove godine dobiti grčku vizu, a razlog za to je što jedino ovaj zavod izdaje potvrdu da je neko nezaposlen, papir koji je neophodan prilikom prijave za šengensku vizu.

Tako se u problemu našla i jedna čitateljka 'Blica' koja je pre mnogo godina završila fakultet na Beogradskom univerzitetu, ali koja nikad nije radila niti je bila prijavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ona se pita kako uopšte da dođu do viza oni koji ne rade, a imaju dovoljno novca da putuju, a takvu potvrdu traže ambasade i konzulati zemlje u koju se putuje, kao što je slučaj sa Grčkom.

- U Nacionalnoj službi za zapošljavanje jedini način da se dobije potvrda o nezaposlenosti jeste da se kod nas bude prijavljen. Za to je potrebno da se donese lična karta, fotokopija lične karte, diploma o poslednjoj završenoj školi, radna knjižica. Prijavljivanje traje jedan dan i istog dana je moguće uzeti i potvrdu da je osoba nezaposlena - kaže Gordana Erić, iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U suprotnom, dakle, nema potvrde koja bi potvrdila status nezaposlenog lica.

U grčkom konzulatu za 'Blic' kažu da ne postoji jedinstveni način kome će se od nezaposlenih i na osnovu čega izdati viza, ali niti potvrđuju niti negiraju da je potvrda o nezaposlenosti neophodna.

- Znači, da li će neko dobiti vizu zavisi od više faktora, a takvi problemi rešavaju se od slučaja do slučaja. Neko ko je nezaposlen može predati i druga dokumenta o finansijskom pokriću na osnovu kojih može da dobije vizu. Na primer potvrdu o imovini, potvrdu o računu u banci, ili potvrdu da je izdržavano lice, a obično se takva vrsta potvrde overava u opštini - kažu u grčkoj ambasadi.

M. Cvejić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.