Bez poreza na prvi stan od 8. jula

Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez poreza na prvi stan od 8. jula

Beograd -- Iako se ukidanje poreza na stan očekivalo 1. jula, građani će morati da čekaju do 8. jula.

Mnogi građani čekali su početak jula da bi potpisali ugovor o kupovini stana i tako platili znatno manje. Međutim, kako je za B92 izjavio Branislav Maričić, portparol Poreske uprave, izmene Zakona o PDV-u i Zakona o porezima na imovinu, koje je usvojila Skupština, stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, dakle 8. jula.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Izmene zakona su objavljene u Službenom glasniku 30. juna, pa od 8. jula više neće važiti PDV od osam odsto i porez na prenos apsolutnih prava pet odsto, potvrdio je Maričić.

"Pravo na refundaciju PDV-a kod građana koji ispunjavaju svoju zakonsku obavezu kod kupovine prvog stana, mogu ostvariti samo na osnovu ugovora o kupoprodaji stana overenog posle stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost", kaže Maričić

Maričić je dodao i da se pravo na oslobođenje od poreza za prenos apsolutnih prava za kupovinu prvog stana takođe može ostvariti samo na osnovu ugovora o kupoprodaji prvog stana, koji je overen posle stupanja na snagu zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.