Bez operacija jer nema gaze

Izvor: Press, 10.Dec.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez operacija jer nema gaze

Više stotina zahvata otkazano u srpskim bolnicama. U Užicu se doktor s pacijentima u znak protesta zaključao u operacioni blok. Veliki problemi i u Pančevu, Valjevu, Kraljevu... Gaze nema ni na svetskom tržištu U srpskim bolnicama odloženo je na stotine operacija, jer nema dovoljno gaze. Najviše problema ima u Valjevu, Pančevu i Kraljevu, a u Zdravstvenom centru u Užicu juče su se u znak protesta u operacioni blok zaključali hirurg dr Edin >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Mutevelić i šestoro pacijenata, kojima su operacije danima odlagane.Generalni direktor Industrije sanitetskog materijala AD „Miteks" iz Stare Moravice Nikola Borković objašnjava za Press da je za nedostatak gaze kriva svetska nestašica pamuka.
- Cena pamuka na svetskoj pijaci je drastično skočila. Loš rod bio je zbog poplava u Kini, Indiji i Pakistanu, i zbog požara u Rusiji. Podbačaj roda meri se milionima kilograma pamuka. A, sledeća berba očekuje se u Rusiji i Grčkoj u oktobru 2011. što znači da je ovo u stvari tek početak krize - objasnio je Borković.
Šestoro pacijenata u Užicu, među kojima ima i dijabetičara i obolelih od raka, u bolnicu je primljeno u ponedeljak, jer su im operacije bile zakazane za utorak. Intervencije su im, međutim, odlagane iz dana u dan da bi, kako kažu, tek juče dobili obaveštenje da ne mogu da budu operisani „zbog nestašice gaze na svetskom tržištu". Zbog toga su se, zajedno sa dr Mutevelićem, koji se solidarisao sa njima, zatvorili u operacioni blok i tu ostali dva i po sata, sve dok rukovodstvo bolnice nije dalo čvrsta obećanja da će biti operisani u ponedeljak.
Smršao pet kilograma
- U ponedeljak sam primio šest pacijenata, da bih u utorak na programu za operaciju imao njih 12. Međutim, prema nekim novim propisima, u utorak sam operisao samo šest pacijenata. Ostatak je stavljen na dopunski program za sredu, da bi mi tog dana iz operacionog bloka javljeno da su urađene četiri operacije kile i da više ne mogu da se obavljaju intervencije, pa su opet moji pacijenti ostali da čekaju.
Slično se desilo i u četvrtak. Tek dan kasnije objasnili su nam da je reč o nestašici gaze. To je bila kap koja je prelila čašu, pa smo se moji pacijenti i ja zatvorili u operacionom bloku - objasnio je za Press juče dr Mutevelić.
Prema njegovim rečima, pacijenti su se svaki dan pripremali za operaciju i gotovo da ništa nisu jeli.
- Jedan od njih je 40 puta dao krv, dvoje su šećeraši. Kod jedne žene postoji sumnja da ima karcionom dojke, dok je kod druge karcinom metastazirao. Pa zar to nisu hitni slučajevi? - pita dr Mutevelić.
Milorad Ostojić iz užičkog sela Karan, koji je 40 puta dobrovoljno dao krv i koji je šećeraš, kaže da je čekajući operaciju smršao pet kilograma.
- Ne daju mi ni da ručam ni da večeram. Ovo je pravo mučenje! Pomogao sam kad je bilo kome trebalo da dam krv. Da li sam ovo zaslužio? - razočaran je Ostojić, a slično govori i Ljiljana Tanasijević iz Požege.
Zbog nestašice gaze operacije se već nedelju dana odlažu i u bolnicama u Pančevu i Valjevu, dok tog sanitetskog materijala u Kraljevu ima samo za još sedam dana.
Problemi širom Srbije
Koordinator za hiruršku grupaciju ZC u Valjevu dr Predrag Živanović potvrđuje da nedostaje gaza od koje se prave tuferi i abdominalne komprese.
- Imamo dovoljno zaliha za hitne operacije, ali kada bismo uspostavili normalan operativni tok onda bismo i to poremetili - rekao je dr Živanović.
Dragan Arsić, direktor ZC „Studenica" u Kraljevu, gde se dnevno operiše 30 pacijenata, kaže da imaju gaze samo za još sedam dana.
- Ako se u naredna dva-tri dana ništa pozitivno ne dogodi na tržištu, onda ćemo i mi morati da pređemo samo na hitne intervencije - kaže dr Arsić
Sa nestašicom gaze zasad nisu suočeni Klinički centar Srbije u Beogradu, kao ni centri u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.
- Imamo manje gaze nego inače, ali ipak dovoljno za normalan rad - rekao je portparol KC Srbije Drago Jovanović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.